vrijdag 24 februari 2012

Montessorischool De Wildzang: "Gezond en Energiezuinig"

Foto: Inaxion
Op donderdag 23 februari hebben leerlingen van Montessorischool De Wildzang het project Energieke Scholen afgerond. In dit project van IVN Consulentschap Flevoland en gemeente Lelystad, zetten basisschoolleerlingen zich in om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. De leerlingen hebben metingen en ander onderzoek gedaan op hun school naar onder andere energiegebruik, stof en frisse lucht. De resultaten van het onderzoek hebben de leerlingen aan mij gepresenteerd. Ik kon namens het college deze school een cheque van € 200,-- overhandigen om de tips en adviezen daadwerkelijk uit te voeren.
Ik vind het belangrijk dat de lucht op scholen fris en gezond is en dat iedereen zijn steentje bijdraagt om minder energie te gebruiken. Daarom hebben wij scholen zoals De Wildzang ondersteund bij de aanschaf van ventilatiesystemen, het laten uitvoeren van een energiebesparingsadvies en het aanbieden van het lesprogramma Energieke Scholen”.


Energieke lessen
Een van de belangrijkste onderdelen van het project Energieke scholen is een (gratis) lespakket voor het basisonderwijs. Dit pakket betrekt leerkrachten en leerlingen bij het treffen van energiebesparende en binnenmilieu verbeterende maatregelen in de school. Het bestaat uit vijf lessen voor leerlingen van groep 5 t/m 8. De leerlingen worden in teams ingedeeld om hun school te beoordelen op het gebied van binnenmilieu en energiegebruik met onder andere de CO2-meter. Wat is goed (TOP) en wat kan beter (TIP). Samen selecteren de teams de TIPS waarmee de leerlingen zelf aan de slag gaan en TIPS voor de gemeente en de schooldirectie/-bestuur.

Samenwerking met IVN en gemeente
IVN Consulentschap Flevoland is initiatiefnemer van het project Energieke Scholen en begeleidt de leraren en leerlingen bij het project. De gemeente Lelystad zal de adviezen vanuit de scholen om de gebouwen ‘gezonder en energiezuiniger’ te maken meenemen in de onderhouds- en beheerplannen.