zaterdag 11 februari 2012

Energiebesparingsactiviteiten op het Zwanenwater voor Klimaatstraatfeest

Inwoners van het Zwanenwater
Bewoners van het Zwanenwater hebben zich aangemeld voor het klimaatstraatfeest, een landelijk initiatief om mensen van een straat gezamenlijk acties uit te laten voeren om het energieverbruik te verminderen. Omdat de gemeente dit initiatief een warm hart toedraagt, heb ik als wethouder Klimaatbeleid en duurzaamheid  –vanzelfsprekend gehuld in dikke trui- officieel de ‘Zwanenwater-warme-truiendag’ geopend. Het Zwanenwater stond bol van de energiebesparingsactiviteiten. Door het gezamenlijk uitvoeren van energie-activiteiten en door met zoveel mogelijk buren mee te doen, kunnen punten verdiend worden voor het klimaatstraatfeest. Het Zwanenwater staat inmiddels in de top 20 en dingt mee naar de buurtbarbecue inclusief een optreden van een bekende Nederlandse artiest!


De bewoners van het Zwanenwater hebben vrijdag, op de landelijke ‘warme truiendag’ de verwarming een graadje lager gezet en een warme trui aangetrokken. Dit hebben zij zaterdag nog eens overgedaan en zijn, en zijn met mij (oranje petje) op de foto gegaan. Verder zijn de autobanden op de juiste spanning gebracht, zijn de woningen met behulp van een infraroodcamera gescand op warmteverliezen en is er met de kinderen aan een windmolen geknutseld. De deelnemers van het Zwanenwater hebben afgelopen weken het eigen energieverbruik bijgehouden en gezamenlijk besloten om op 30 graden te wassen en de droogtrommel zo weinig mogelijk te gebruiken. Door deze acties is het energiebewustzijn gegroeid. Er zijn plannen om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen en te onderzoeken of de straat eigen windenergie kan produceren.

Gemeente Lelystad vindt duurzaamheid en energiebesparing belangrijk. Dat inwoners hun steentje bijdragen is daarbij onmisbaar. Dat is de reden dat de gemeente Lelystad in de actie Klimaatstraatfeest als een ‘gouden ster gemeente’ deelneemt. Een gouden stergemeente ondersteunt de deelnemende straten door onder andere publicatiemiddelen en een eigen pagina op www.klimaatstraatfeest.nl. Het Zwanenwater in de Landstrekenwijk is voorbeeldstraat in Lelystad.

Bij deelname aan het Klimaatstraatfeest maakt de straat kans op één van de gratis en geheel verzorgde buurtbarbecues voor de deelnemende buren. Omdat Lelystad een ‘Gouden Ster-gemeente’ is krijgt elke deelnemende straat 1000 punten extra, waarmee de kans op een buurtbarbecue groot is. Er kunnen meer punten worden verzameld door zoveel mogelijk buren mee te laten doen en gezamenlijk energie-acties uit te voeren. De actie loopt nog tot 31 maart 2012, voor de winnende straten worden de straatbarbecues verzorgd op 12 mei. Ik hoop dan ook dat meer straten deel gaan nemen aan deze aktie. Met name zou Centrada in de huursector voor haar huurders nog een stimulerende rol in kunnen spelen.