dinsdag 7 februari 2012

Lelystad koudste stad van Nederland met -22.9 graden

Huidige stand van zaken
Vrijdag 30 januari zijn we in Lelystad (ook in de rest van het land) geconfronteerd met een dik pak sneeuw van 16 a 17 centimeter, gevolgd en voorafgaand met een matige tot strenge vorst. Lelystad haalde het landelijk nieuws met de koudste nachtvorst van min 22.9 graden. Zo gauw als dat het enigszins mogelijk was zijn onze gladheidbestijders op volle kracht begonnen met schuiven. Zolang het sneeuwt is dat beperkt effectief, omdat je weet dat je er altijd nog een keer langs moet. Nadat het sneeuwen gestopt was is alles nogmaals geschoven en is er een laag zout gestrooid. Door de lage temperaturen is zout maar beperkt effectief. Er zijn met name veel vervoersbewegingen nodig om het ijs/sneeuw, in combinatie met het zout, stuk te rijden. De actie van vrijdagmiddag is zaterdag en zondag diverse keren herhaald. Ten opzichte van Rijks- en provinciale wegen hebben we op sommige plekken een achterstand. Ook dat wordt vooral veroorzaakt door een beperkter aantal vervoersbewegingen. Anders dan bij de extreme en vooral langdurige weersomstandigheden van vorig jaar, is er nu meer dan voldoende zout voorradig.

Algemeen
De winter is vaak goed voor sneeuw- en ijspret. Maar met temperaturen rond of onder het vriespunt bestaat ook het risico van gladheid op straat. Wat doet de gemeente? De gemeente is verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding op de meeste openbare wegen in Lelystad. Daarnaast nemen Rijkswaterstaat, de provincie en het waterschap enkele wegen voor hun rekening.

Groot materieel
De gemeente Lelystad heeft gladheidsbestrijding uitbesteed aan de HVC-groep. Het besluit om uit te rukken wordt genomen op grond van gegevens van lokale meetstations en eigen waarneming (regie gemeente). Zodra gladheid wordt verwacht, gaan de strooiwagens meteen op pad. Zij strooien op plaatsen die met groot materieel kunnen worden bereikt, zoals de veel gebruikte dreven, fietspaden. Om de fietspaden toegankelijk te maken voor de strooiwagens worden de roodwitte paaltjes gedurende de winterperiode door de gemeente verwijderd.

Kleinschalige inzet

De kleinschalige en handmatige gladheidsbestrijding doet de gemeente zelf (foto). Bijvoorbeeld op de stoep in straten waar bijzondere voorzieningen zijn gevestigd, zoals het ziekenhuis, verzorgingshuizen en openbare gebouwen.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt ook zelf iets doen om gladheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door zout te strooien op uw eigen tuinpad en de stoep voor uw deur of als winkelier voor de ingang van uw winkel sneeuwvrij te maken. Zakjes strooizout zijn te koop bij bouwmarkten en supermarkten. Gaat u bij gladheid de weg op, houd dan rekening met extra reistijd. Maak zo veel mogelijk gebruik van de hoofdroutes, waar wordt gestrooid. Winterbanden is voor auto's dan ook zeer aan te bevelen. Bij onverwachte weersomstandigheden, bijvoorbeeld neerslag of ijzel, kunnen de wegen ook glad zijn wanneer er is gestrooid. Dat geldt met name voor fietspaden. Dit komt vooral doordat het strooizout op fietspaden minder goed wordt ingereden. Blijf dus altijd voorzichtig en pas met dit weer ten alle tijden uw snelheid aan.