woensdag 2 oktober 2013

De Bataviahaven in Lelystad is net als in 2011 de charterhaven met de beste voorzieningen. Dat blijkt uit de nieuwste BBZ haveninventarisatie van de 56 havens waar charterschepen afmeren. Ik ben trots op het bestuur en de directie van de Stichting Bataviahaven. De haven kreeg 9,7 en werd dus als beste van Nederland gekwalificeerd als rapportcijfer en werd gevolgd door Lauwersoog (9,3) en Urk (9). Hekkensluiters zijn Harderwijk (4), Marken (4) en Huizen (1,3).
De inventarisatie berust op een enquête onder havenmeesters. ‘Slechts een paar hebben niet gereageerd en wilden ook telefonisch geen gegevens kwijt.’ De waardering van de havens is gebaseerd op de faciliteiten. Aantrekkelijkheid van de stad, afstand tot het centrum en andere subjectieve waardeoordelen zijn niet meegenomen.
Bij investeringen in een haven willen beleidsmakers weten wat de (financiële) toegevoegde waarde is van charterschepen. De BBZ heeft dat laten uitzoeken. Per gast wordt 30 euro per dag aan wal besteed en de besteding per schip per nacht bedraagt gemiddeld 824 euro.
Klik hier voor het volledige rapport