maandag 21 november 2011

Verkeerseducatieprogramma "Streetwise"

Basisschool de Wingerd volgt ANWB programma ‘STREETWISE’

Kinderen van basisschool De Wingerd hebben op vrijdag 18 november het spannende en leerzame verkeersprogramma ‘Streetwise’ gevolgd. Dit is een verkeerseducatieprogramma van de ANWB, waarin kinderen in een aantal praktijklessen beter leren omgaan met het verkeer. Zo zien zij onder andere hoe belangrijk het is om gordels en kinderzitjes te gebruiken en wat bijvoorbeeld de remweg en reactiesnelheid is. Het Trefpunt Veilig naar School van de gemeente Lelystad biedt basisscholen de mogelijkheid om dit lesprogramma van de ANWB te volgen. Basisschool De Wingerd vindt het belangrijk om leerlingen ‘straatwijsheid’ mee te geven en heeft zich daarom aangemeld voor dit leerzame project. Het onderwerp van de praktijklessen is afgestemd op de leeftijd van de kinderen.


De volgende onderwerpen komen in de praktijklessen aan de orde:
• In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen ze het veilig oversteken. Daarnaast wordt er geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.
• Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken en wordt door middel van een spannende gele elektro auto aandacht besteed aan het dragen van een gordel in combinatie met kinderzitje.
• In Hallo auto krijgen de kinderen uit groep 5 en 6 uitleg over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen.
• Bij Trapvaardig tenslotte, trainen de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein de praktische fietsvaardigheid. Leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.
Ook is er een iCheckbox aanwezig waarmee een simpele en doelmatige oogmeeting uitgevoerd kan worden. De iCheck is speciaal voor ‘Streetwise’ door een officieel erkende opticien ontwikkeld.