zondag 27 november 2011

BlueCasco duurzame modelwoning in Lelystad


Onder grote belangstelling verrichtte ik de feestelijke opening van BlueCasco®. Ik sprak de verwachting uit dat dit energiezuinige concept niet alleen vanuit duurzaamheidsoptiek, maar zeker ook voor de woningbouw een stimulans is. Lelystad is een duurzame stad en dus past BlueCasco® daar uitstekend. Er bestaat al een gemeentelijke stimuleringsregeling voor energiezuinige woningen en daarnaast zijn er ook allerlei maatregelen op het gebied van duurzaamheid getroffen.

Ir. Cor Pernot, projectleider van de Technische Universiteit Eindhoven, lichtte de monitorresultaten van de afgelopen zes maanden met ruim tachtig sensoren in de modelwoning toe. De berekening van de comforttemperatuur laat zien dat het thermische binnenklimaat in de verschillende ruimten zeer comfortabel is en nauwelijks schommelingen laat zien. Ben Bergsma, algemeen directeur CRH Structural Concrete, Gerben Stilma, director Innovation and Sustainability CRH Europe en Bas Boom, business unit manager BlueCasco® lieten in hun presentaties zien dat de toekomst van energiezuinige woningen en productiemethoden niet alleen met investeringen, maar vooral door samenwerking, visie en innovatie tot stand komen. De toekomst is erop gericht woningen te bouwen die zelfs energie opleveren, aldus Stilma. Hij wees er op dat een concept als BlueCasco® duidelijk waarde creëert in de keten. Niet alleen de overheid streeft naar energieneutrale woningen, maar ook bewoners letten sterk op comfort en energielasten. Dat dwingt de bouwsector tot een daarop gerichte innovatie.BlueCasco® is een integraal concept voor energiezuinige en kostenbesparende betonnen pre-fab woningen, ontwikkeld door drie marktleiders in de bouwkolom. Het betoncasco wordt geprefabriceerd door Heembeton, terwijl Kingspan Insulation en Kingspan Unidek daar hun innovatieve isolatieoplossingen aan toe hebben gevoegd. Samen met meer dan veertig sponsoren heeft dat geleid tot een modelwoning in Lelystad die naast energieneutraal, ook zeer comfortabel is. De constructieve basis bestaat uit vloeren, wanden en dak. Voor verwarmen en koelen maakt BlueCasco® gebruik van de unieke eigenschappen van beton. Door toepassing van betonkernactivering wordt een comfortabel binnenklimaat verkregen en is bovendien veel minder energie nodig, waardoor de energielasten tot wel 76% afnemen. Betonkernactivering kan het primaire energieverbruik met 40% reduceren.

De modelwoning is een twee-onder-een-kap woning, waarvan een helft volledig is afgebouwd. In de andere helft, het BlueCasco® Experience Center, zijn de componenten tot in detail uitgelicht. Beide zijn gevestigd aan de Vaartweg 131a in Lelystad (telefoon: 088-2740999).