zondag 30 oktober 2011


Ik was zaterdagmiddag samen met mijn collega's Willem (deed openingswoord) en Meta in sportcentrum De Koploper aanwezig  omdat de nieuwe dojo officieel werd geopend. De ruimte wordt de thuisbasis van Judo Vereniging IJsselmeer. Op woensdag 16 juni (mijn verjaardag) werd het startsein gegeven voor de bouw van de dojo, de judozaal in Sportcentrum De Koploper. Naast het startsein is ook de overeenkomst tussen Judo Vereniging IJsselmeer (JVIJ) en Sportbedrijf Lelystad ondertekend. De judovereniging is vanaf september de hoofdgebruiker van de nieuwe topsportaccommodatie. Marcel Hamers, voorzitter van JVIJ, is enthousiast: ,,De dojo is goed voor de judosport in Lelystad. We hebben nu de beschikking over een moderne en veilige sportlocatie en hebben voldoende trainingsuren. Onze wachtlijst is daardoor in een keer komen te vervallen''.

JVIJ is ambitieus
De judovereniging heeft ambitieuze plannen en richt zich niet alleen op de breedtesport, maar ook op de topsport. ,,Door betere en meer trainingsfaciliteiten kunnen wij judo naar een hoger niveau tillen. Een grote vereniging geeft meer mogelijkheden voor talentontwikkeling en judoka's hebben dan de kans om zich te ontwikkelen tot (inter)nationale toppers'', aldus Hamers.

Directeur Sportbedrijf is verheugd
Ook Sportbedrijf Lelystad, de exploiteerder van De Koploper, is verheugd met de uitbreiding van haar multifunctionele Sportcentrum. Directeur Marcel van Dongen: ,,De Koploper is nu nog multifunctioneler door deze permanente judoaccommodatie. Voor Lelystad is het echt uniek; zoveel sportfaciliteiten onder één dak.'' De dojo ligt nu op de plek op één van de vier tennisbanen daar blijven er nu dus drie van over, voldoende aldus de directeur. Aan de achterzijde van het sportcomplex zijn ook twee extra kleedvoorzieningen gekomen.

Ook viering 30 jarig bestaan JVIJ
De opening van de dojo valt samen met het 30-jarig bestaan van JVIJ. Dat werd zaterdag gevierd met onder meer een clinic van topjudoka Dex Elmont. Ruim tachtig kinderen kregen les van de vice-wereldkampioen. Elmont leerde ze twee judotechnieken die hij zelf ook gebruikt: een schouderworp en een o-uchi-gari, een beenworp.  Ik kwam daar zelf ook veel (oud) sportvrienden tegen. Ook de familie Peelen, die zo'n 30 jaar geleden, mede de Judo vereniging IJsselmeer heeft opgericht. Echt iets om trots op te zijn. Al met al een grote aanwinst voor voor het sportbedrijf Lelystad.