vrijdag 14 oktober 2011

De Damrifbrug is niet De Waterwijzer

In de BOB-sessie van 11 oktober over de onttrekking aan het verkeer van de Damrifbrug, speelde zich een merkwaardige discussie af. Het ging namelijk hoofdzakelijk niet meer over dit agendapunt, maar over de sloop van de Waterwijzer wat helemaal niet geagendeerd stond. Daarover heeft de gemeenteraad immers al in 2009 een besluit genomen. Het is in politieke zin not done om nadat het besluit is genomen erover te debatteren. De volgorde is andersom. Bovendien zou het mij bevreemden als de raad wenst terug te komen op een democratisch genomen raadsbesluit. Zelfs al duurt het negen jaar voordat het besluit wordt uitgevoerd, is mijn ervaring in Lelystad. 
Maar kennelijk dringt het nu pas tot iedereen door wat de uitvoering van dit besluit inhoudt. Wat me aan alles nog het meest bevreemd is dat ook de raad zich laat meeslepen door de ophef die erover is ontstaan, terwijl dezelfde raad twee jaar geleden al met het besluit heeft ingestemd. En een democratisch genomen raadsbesluit maakt geen onderdeel meer uit van de beraadslaging, maar dient te worden uitgevoerd.
Alle commotie had tot gevolg dat de raad nu geen besluit meer wilde nemen over het oorspronkelijke agendapunt, terwijl overigens de Damrifbrug vanwege schade al niet meer gebruikt kan worden. Kortom, het agendapunt wordt op 1 november nogmaals besproken. Voor alle duidelijkheid, het onttrekken aan het verkeer van de Damrifbrug.