zaterdag 29 oktober 2011

Behoud kwaliteit openbare ruimte vraagt om maatregelen

Herijking meerjarenraming kwaliteitsstructuurplan (KSP)
De gemeente stelt iedere vijf jaar een meerjarenraming op om inzicht te hebben over hoe de openbare ruimte van Lelystad op een goede wijze te onderhouden is. Een externe onderzoeksrapportage beschrijft de huidige kwaliteit van de openbare ruimte in relatie tot de beschikbare en benodigde middelen om de openbare ruimte in Lelystad de komende 30 jaar te onderhouden. De conclusie is dat met een aantal maatregelen de openbare ruimte op de middellange termijn goed te onderhouden is. Het college van de gemeente Lelystad doet de gemeenteraad een aantal voorstellen voor verbetering die bij de kadernota voor 2013 nader worden uitgewerkt. De beleidsambities voor het onderhoud van de openbare ruimte zijn door de gemeenteraad vastgelegd in het Kwaliteitsstructuurplan. Een meerjarenraming geeft eens per vijf jaar een verantwoording naar de gemeenteraad over de benodigde middelen om de openbare ruimte voor een periode van 30 jaar op het afgesproken kwaliteitsniveau in stand te houden. De huidige herijking van de meerjarenraming maakt inzichtelijk wat de effecten van de bezuinigingen zijn op het kwaliteitsniveau. Tegelijkertijd wordt ook het werkplan met de onderhoudsprojecten voor 2012 vastgesteld.

Behoud van kwaliteit
Twee externe bureaus hebben het huidige kwaliteitsniveau en de benodigde en beschikbare middelen in beeld gebracht. De huidige kwaliteit van de openbare ruimte is op basisniveau en voldoet dus aan het Kwaliteitsstructuurplan. Het straatmeubilair heeft, net als de wegen, volgens de bureaus een ruime basiskwaliteit. Het groen is op basisniveau, maar laat ook lage kwaliteiten zien met name voor het bosplantsoen. De inrichting van het Stadhuisplein in het Stadshart heeft een basiskwaliteit, maar voldoet daarmee niet aan de hogere kwaliteit die in het Kwaliteitsstructuurplan (KSP) is vastgelegd.

Sobere aanpak groot onderhoud
Het college stelt de gemeenteraad voor bij het uitvoeren van groot onderhoud kritisch te kijken naar het uitvoeren van maatregelen voor functionele aanpassingen. Maar ook dat drie keer het dubbeltje zal worden omgedraaid voor dat deze één keer wordt uitgegeven. Dit betekent een sobere aanpak waarbij zorgvuldig zal worden afgewogen of bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn en of er voldoende draagvlak is.

Aanbevelingen onderhoudskwaliteit en middelen
De meerjarenraming geeft aan dat door het nog beter op elkaar afstemmen van projecten als het ware ‘werk-met-werk’ te maken is. Vooral het aansluiten op het onderhoud van de riolering speelt hierin een belangrijke rol. Ook aanpassingen in de administratieve organisatie kunnen een efficiencyslag opleveren. Het college stelt de gemeenteraad voor om de effecten van de verbetervoorstellen te verwerken in de kadernota 2013. De meerjarenraming wordt ook opgesteld om op de lange termijn te kunnen bijsturen als dat nodig is. Op de lange termijn blijkt een oplossing nodig om de vervanging van wegen en bruggen te kunnen uitvoeren. Het inzicht uit de meerjarenraming geeft de gemeente de mogelijkheid om ook hier tijdig een oplossing voor aan te dragen.