zondag 9 oktober 2011

Kansen en bedreigingen van Windmolens in Flevoland

Het is vrij uniek te noemen dat bij een aanvraag van de NUON bij het Rijk lagere overheden als gelijkwaardige gesprekspartner aan tafel zitten om 'vooraf ' de kaders te bespreken.
De minister heeft besloten, dat bij de aanvraag van NUON om aan de IJsselmeerdijk te mogen saneren en op te schalen, dit te honoreren. Echter nu heeft de Minister daaraan verbonden dat er draagvlak en overeenstemming dient te zijn tussen de Provincie, de gemeenten Dronten, Lelystad en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als deze overheden overenstemming hebben dan kan de NUON binnen die kaders, vastgelegd in een 'Plan van Aanpak' (PvA) een projectplan aan de minister voorleggen. De minister toetst dan in eerste aanleg of het projectplan minimaal voldoet aan het PvA. Deze overeenstemming is inmiddels bereikt. De volgende stap is dat de gemeenteraad het projectplan ter goedkeuring krijgt aangeboden. In deze fase kan de raad de grove kaders uit het PvA gaan verfijnen, bijvoorbeeld dat je op een bepaalde plaats op de dijk je de molens toch liever niet om bepaalde redenen wenst te hebben. Ik heb namens het college voor Lelystad de belangrijkste kaders en randvoorwaarden kunnen inbrengen, welke in de stuurgroep in zijn geheel en onverkort zijn overgenomen, evenals de belangrijkste kaders die voor Dronten en de Provincie belangrijk zijn, hebben hun plaats gevonden in het Plan van Aanpak.

De belangrijkste kaders en randvoorwaarden op hoofdlijn zijn dat het de ontwikkelingen van Lelystad niet mag belemmeren, en dit geldt in het bijzonder voor:
  • Lelystad Airport
  • N23
  • De kust (o.a. Recreatie & Toerisme)
  • Baai van Eesteren
Maar ook dat er een goede communicatie en een op overeenstemming gerichte participatie met ondernemers en inwoners door NUON dient plaats te vinden en dit gebeurt ook. Naar mijn bescheiden mening zijn de belangen voor Lelystad in dit stadium van de aanvraag hiermee gewaarborgd en blijven we daarmee "baas in eigen buik".

De mening van VVD fractievoorzitter Jan Reus van Provinciale State Flevoland, in de uitzending van "Over Flevoland Gesproken" heeft mij verbaasd. Reus wenst namelijk (middels een motie) molens over te hevelen van de Windkoepel (NOP) naar de Markerwaarddijk (Lelystad). Gedeputeerde Staten (Anne Bliek) heeft echter in de stuurgroep (Lelystad/Dronten/Provincie/Ministerie I&M) ingestemd met de kaders van het Plan van Aanpak terzake de aanvraag van de NUON voor saneren en opschalen IJsselmeerdijk/Markerwaarddijk. De genoemde VVD motie staat hierop m.i. op gespannen voet. Het Rijksinpassingsplan de Windkoepel (NOP) heeft immers niets te maken met de aanvraag van de NUON IJsselmeerdijk/Markerwaarddijk en staat dus volkomen los van elkaar en is niet met elkaar te vermengen. En als het al zou kunnen, dat was het op zijn minst zo fatsoenlijk geweest om het gemeentebestuur (Raad en College) van Lelystad te vragen wat men daarvan zou vinden, zo gaan overheidsorganen toch met elkaar om? En wat het PvA IJsselmeerdijk/Markerwaarddijk betreft, blijft Lelystad graag baas in eigen buik en "afspraak is afspraak".