zondag 16 oktober 2011

Pakket aan maatregelen maakt parkeerexploitatie dekkend

Na overleg ondernemers en inwoners wordt raadsvoorstel aangepast
Het voorstel van het college om de parkeerexploitatie kostendekkend te maken is ook met belanghebbenden besproken tijdens een bijeenkomst. De zienswijze van de aanwezige (vertegenwoordiging van) ondernemers en bewoners is beoordeeld op financiële effecten en praktische uitvoerbaarheid. De uitkomst van de beoordeling is opgenomen in het definitieve voorstel aan de raad. De gemeenteraad zal de voorstellen naar verwachting in het najaar behandelen.


Zienswijze belanghebbenden
Tijdens de bijeenkomst voor belanghebbenden werd duidelijk dat er behoefte is aan mogelijkheden voor ondernemers om hun bezoekers tegemoet te komen. Het college wil onderzoek doen op welke wijze via een pilot parkeerarrangementen kunnen worden uitgewerkt voor de ondernemers. Bijvoorbeeld via gratis parkeren in het Stadshart of het Lelycentre wanneer er geparkeerd is in Batavia Stad of het Aviodrome en een aantrekkelijker tarief uitrijkaarten die ondernemers kunnen aanschaffen voor hun bezoekers. Het ultra kort parkeren dat als proef is gestart op de Neringweg ervaren betrokken ondernemers als positief. Het college heeft besloten de proef te handhaven tot deze medio 2012 afloopt. Hierna zal de werking worden geëvalueerd. Tijdens de bijeenkomst opperden de belanghebbenden diverse oplossingen. Een apart tarief voor 1e bedrijfsvergunningen is ook in het raadsvoorstel overgenomen. Abonnementhouders (langparkeren) kunnen alleen parkeren in de (aangewezen) garages. Groot voordeel is hier dat treinreizigers voor 180 euro per jaar hun auto kunnen parkeren bijvoorbeeld op het bovendek van de Waaggarage, dat is nog geen 50 cent per dag.

Tariefsverhoging blijkt onvermijdelijk
Dit voorjaar heeft de gemeenteraad bij het college aangedrongen op een sluitende parkeerexploitatie voor het Stadshart. Het college stelt nu de raad een pakket aan maatregelen voor om de parkeerexploitatie kostendekkend te maken. Een van de maatregelen betreft het verhogen van de parkeertarieven 2012. Het college geeft aan hoe om te gaan met alle onzekerheden van deze tijd en heeft dat vertaald naar beleid voor kort- en langparkeren in het Stadshart. De raad zal naar verwachting in het najaar de parkeerexploitatie behandelen, waaronder ook de tarieven per 1 januari 2012.

Maatregelen voor kostendekkende parkeerexploitatie in 2012
Een pakket aan maatregelen wordt voorgesteld, waaronder:
  1. Tarief voor straatparkeren gaat van € 1,40 naar € 1,50 per uur.
  2. Tarief garages en parkeren ziekenhuis gaat van € 1,10 per uur naar € 2,00 voor het eerste uur en daarna € 1,00 tot een dagmaximum van € 5,00 (was € 5,50).
  3. Tarief Lelycentre gaat van € 1,20 voor 2 uur en € 2,40 voor een dagkaart naar € 0,75 per uur.
  4. Langparkeren Batavia Haven blijft ongewijzigd € 6,00 per dag.
  5. Jaarlijkse tariefstijging van alle locaties met minimaal de inflatie.
  6. Betaald parkeren uitbreiden naar 6.00 uur t/m 22.00 uur van maandag t/m zaterdag, ook als het feestdagen zijn. Dit was van 09.00 tot 18.00 uur, met de donderdag tot 21.00 uur.