zondag 10 november 2013

Lelystad heeft eerste volledige composietbrug in de Wijngaard
Fotostudio Wierd
De brug, die vanaf begin jaren 70 in de Wijngaard dienst heeft gedaan, moest vervangen worden vanwege de verminderde staat.
Met het oog op duurzaamheid heeft het college van Lelystad  gekozen om met glasvezel versterkt kunststof te werken, oftewel een brug volledig van glasvezel versterkt kunststof. Dit noemen we ook wel composiet. De brug in de Wijngaard is de eerste volledige composietbrug in Lelystad. De brug is in z'n geheel gebouwd bij de firma "Bijl Profielen BV" uit Heijningen. Om de brug in Lelystad te krijgen, moest er een ontheffing worden aangevraagd bij het RDW (Rijksdienst Wegverkeer). De Brug is 4,30 meter breed en 16 meter lang en mag niet zo maar over de snelweg worden vervoerd. Eenmaal aangekomen in de Wijngaard, heeft firma De Wilde uit Lelystad de plaatsing van de brug verzorgd. Tijdens dit project is de voortgang van het project kenbaar gemaakt via Twitter. Hierdoor was het mogelijk om belangstellenden op de hoogte te houden van de voortgang van de bouw van de brug en het moment van plaatsen van de brug. Door de inzet van Twitter waren een aantal bewoners helemaal op de hoogte toen de brug werd afgeleverd. We hebben zelfs een bericht gekregen dat de hele plaatsing van de brug gefilmd was en het filmpje op Youtube is geplaatst. Erg leuk om te zien en te horen dat bewoners er zo bij betrokken waren.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het college, daarom is gekozen voor deze volledige composietbrug. De prijs van deze nieuwe composiet brug is hoger dan van een gelijkwaardige brug van hout, maar deze kosten kunnen in het onderhoud worden terug verdiend. De nieuwe brug heeft bijna geen onderhoud nodig. Het onderhoud bestaat alleen nog maar uit het reinigen van de brug en het vervangen van de slijtlaag op het brugdek. Al met al een geslaagd project, waarbij duurzaamheid en het betrekken van bewoners bij de bouw en het plaatsen van de brug centraal heeft gestaan.