zaterdag 24 november 2012

Grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland van start gegaan

Winnaars bewoners Zwanenwater 2012
Gemeente Lelystad en Centrada loven prijs uit voor zuinigste straat 2013 van Lelystad

Deze week is de grootste energiebesparings-wedstrijd van Nederland van start gegaan: het ‘HIER Klimaatstraatfeest’. Tijdens deze wedstrijd besparen Nederlanders samen met hun buren energie én geld. Om zoveel mogelijk inwoners van Lelystad te enthousiasmeren om deel te nemen aan deze landelijke wedstrijd, looft gemeente Lelystad samen met Centrada een gezamenlijke prijs uit voor de straat in Lelystad die het beste presteert in deze wedstrijd. Afgelopen jaar viel het Zwanenwater in de prijzen.Meer informatie over de competitie leest u op www.klimaatstraatfeest.nl. Daar kunnen straten zich ook al opgeven voor de competitie.



Een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving voor Lelystad is een belangrijk item binnen mijn portefeuille. Dit project draagt hieraan bij en maakt de inwoners bewust op welke manier zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan deze duurzame samenleving in Lelystad. Het succes van het klimaatstraatfeest is de samenwerking van bewoners uit een deelnemende straat. Wij als gemeente stimuleren samenwerking en saamhorigheid van onze inwoners. Samenwerking draagt bij aan een leefbare wijk en een leefbare stad”. Dat laatste is zeker ook voor Centrada een argument om zoveel mogelijk huurders te verleiden om met hun buren mee te doen aan de wedstrijd. Maar er zijn meer redenen. Eep Bronkhorst, directeur Centrada: “Energiebesparing staat bij Centrada hoog in het vaandel. Niet alleen omdat dit beter is voor het milieu, maar ook omdat energiekosten een steeds groter deel van de totale maandelijkse woonlasten beslaan. Daarom investeert Centrada in energiebesparende maatregelen in de woningen én wil Centrada haar huurders informeren over hoe zij zelf kunnen besparen op hun energierekening. Meedoen aan het Nationale Klimaatstraatfeest is een gezellige manier om te besparen op geld en energie.

Spannende competitie
Dit jaar is er binnen het Klimaatstraatfeest speciale aandacht voor energieverslindende apparaten. Door deze te vervangen door een energiezuinige variant valt zo’n 400 euro per jaar te besparen, blijkt uit recente cijfers van TNS NIPO. De ‘HIER Klimaatcampagne’ wil laten zien dat energie besparen leuk en lonend is. Duizenden straten in het hele land gaan naar verwachting ook dit jaar weer de strijd met elkaar aan voor de titel 'beste klimaatstraat van Nederland'. Deelnemers verdienen in de competitie punten met energiebesparende acties, waaronder het overstappen op zuinige apparaten. Straten gaan direct na de start aan de slag om klimaatpunten te verdienen. Op 16 januari vindt namelijk de eerste afvalronde plaats, waarna alleen de beste 150 straten doorgaan. Op 1 maart volgt de tweede afvalronde en blijven vijftig straten over. Deze gaan tot 31 maart 2013 de strijd met elkaar aan om de hoofdprijs: het Superstraatfeest met optreden van een bekende artiest.Ook winnen de beste drie straten een Groene Straatbingo waarbij ze energiezuinige apparaten in de wacht slepen.