zaterdag 10 december 2011

Gemeente Lelystad wint Klimaatbokaal

Op vrijdag 9 december reikte Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) voor de vijfde keer de Flevolandse klimaatbokaal uit.
Alle zes Flevolandse gemeenten hebben dit jaar meegedaan, maar uiteindelijk is één winnaar uit de bus gekomen. De gemeente Lelystad mag zich, door haar inspanningen van het afgelopen jaar, een jaar lang de meest klimaatvriendelijke gemeente van Flevoland noemen. Robert Atkins, plaatvervangend directeur van NMFF: "De gemeente Lelystad eindigde elk jaar wel in de top 3. Dit jaar hebben ze echter goed gescoord met de energiezuinige renovatie van het stadhuis, de duurzaamheidsleningen voor huiseigenaren en de koppeling van bouwleges aan energieprestaties van woningen. Opvallend waren ook de vele onderscheidende projecten die de gemeenten hebben uitgevoerd om bewoners meer te betrekken bij energiebesparing.
Met gepaste trots kon ik de Bokaal in ontvangst nemen. Als gemeente bieden we diverse financiële prikkels zodat de mensen zélf aan de slag gaan met energiebesparing. Zoals de duurzaamheidslening, terugverdieneffect van de bouwleges tot 100% door in duurzaamheid te investeren, inwoners als klimaatcoaches, maandelijke klimaatprijs aan inwoners voor het beste idee enzovoort. Fossiele brandstoffen raken een keer op. Je moet er niet aan denken dat we dan over moeten gaan op kernenergie.