zondag 30 mei 2010

Week 21 - 2010

Dag van het Park
Een feestelijke dag om te laten zien wat wij verstaan onder ‘Groen’ als één van onze kernkwaliteiten van de stad. Fijn dat ik deze dag (om 11.00 uur) als wethouder mocht openen. In 2005 heeft de ANWB de ‘Dag van het Park’ geïnitieerd om op een positieve manier aandacht te vragen voor het groen in de stad. Door de activiteiten die deze dag georganiseerd worden, kunnen inwoners opnieuw kennis maken met het park en hun directe woonomgeving.

Het is de vijfde keer dat de Dag van het Park wordt georganiseerd en voor mij de eerste echte openbare taak om deze dag in mijn functie van wethouder te mogen openen, waarna de stadsdichter nog een prachtig gedicht voordroeg met als titel: "Momentum, de kunst van leven". Dit gedicht (zie onder) deed ik in een fles en liet deze in het water zakken onder de woorden: ‘"Gaan waar de woorden Gaan", waarmee de Dag van het Park was geopend.

Het Kustpark
Dit jaar is het mooie en bij vele inwoners nog onbekende Kustpark onder de aandacht gebracht. Mooie monumentale bomen, fraaie heesterbeplantingen en een fantastische waterpartij maken het park heel bijzonder. Een park om trots op te zijn, gelegen tussen de wijken Punter, Jol en Galjoen.


Thema
Het is de vijfde keer dat de dag van het park in Lelystad wordt georganiseerd. Elk jaar is er een thema aan verbonden. Dit jaar was het thema: ‘Bomen’. Dit sluit mooi aan op het jaarthema van Lelystad ‘Bomen en Bossen’. In totaal deden 52 deelnemers uit Lelystad mee op het gebied van natuur, kunst, sport, spel en cultuur. Dit waren er 17 meer dan vorig jaar. Er was dan ook van alles te doen. Naast al het lekkers dat werd aangeboden, kon je er ook terecht voor tuinvragen, vragen over bijen en kruiden en werden de bomen en het Lelystadse groen in beeld gebracht. Ook aan kunst geen gebrek. Van beeldhouwen en schilderen tot aan knipkunst en vogelmaskers aan toe. Een echte traditie van deze dag was de roofvogelshow en het schapen drijven, ook zij waren dit jaar weer van de partij. Ook voor de kinderen werd gezorgd. Zij konden klimmen in de klimwand, springen op de springkussen,, abseilen over het water, panne voetbal en konden ze rijden op paard en wagen. Kortom een groot feest.

Gedicht van Peter van Beurden:
Momentum, de kunst van leven.
Aubade van vogelgezang in het vroege uur
verbreekt weldadig de verstilde rust van de nacht
in groene paradijzen te midden van stedelijke architectuur
soms verborgen, soms zichtbaar op plekken die je niet verwacht.
Zonnestralen ontlokken het stadse gewas felle en warme kleuren
in eerste aanzet een kakofonie van extreme kleurpatronen
ontdekken zintuigen gestaag de orde en bespeuren
de perfecte samenhang van aromatische tonen.
Langs het pad, op zachte ondergrond, spreiden
merels schichtig hun vleugels om warmte te vangen
maar plotseling druistig voorbij de bomen de lucht in glijden
en weer terug waarbij ze trippelend op gras naar wormen verlangen.
Dit natuurlijke huis waar flora en fauna onder het zwerk samenwonen
een oase van rust, die mensen bevrijdt van hun demonen.