zondag 24 juli 2011

Week 29 - 2011

Vakantiegevoel begint te komen
Ik weet niet wat me overkomt. De hele dag staat niet meer vol gepland met afspraken, het is rustig op de bestuursvleugel, even bijkomen dus na een hectisch 1e helft van 2011. Al is het binnen nog erg druk met bouwvakkers. De laatste loodjes zal ik maar zeggen. Nog veel arbeid verricht met een hoge kraan om het dak nu echt waterdicht te maken. Volgende week op vakantie dus nog een weekje om te werken aan duurzaamheid (bouwen, lening), parkeerbeleid voor het Stadshart, Bataviahaven en Lelycentre en de overgang van het openbaar vervoer op 4 september van Connexion naar busvervoerder Arriva. Maar ook de gevolgen en consequenties in beeld brengen van de bezuinigingen op het Dagelijks Onderhoud en het Groot onderhoud in de openbare ruimten (straten, wegen en pleinen) uit de Kadernota en Halfjaarsrapportage. Tot vrijdag er nog even tegenaan en dan......YES, vakantie.

Sport- en spelavonden in de Kempenaar voor de Jeugd
Je vervelen in de zomervakantie? Helemaal niet! Er is echt van alles te doen in de wijk de Kempenaar. Welzijn Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en de gemeente Lelystad (Wijkpost de Bolder) organiseren in de zomervakantie, drie avonden sport en spel voor de jeugd op het grote grasveld en Electrabelveld in de Kempenaar. Meedoen is gratis voor jongeren van 11 jaar en ouder uit geheel Lelystad. Opgeven is niet nodig. Dus kom ook en maak er een sportief feest van.

Waar: Electrabelveld en grasveld Kempenaar. Wanneer: Zomervakantie op 27 juli, 3 augustus en 10 augustus 2011. Hoe laat: 19.00 uur tot 21.00 uur. Voor wie: Alle jeugd vanaf 11/12 jaar. Activiteiten: Levend tafelvoetbal, frisbee, tikrugby en muziek. Zorg dat je erbij bent.

Een duurzame groeiomgeving (uit Nieuwskrant MAC³PARK)
In deze uitgave vormen duurzaamheid, ambitie en ondernemen de rode draad door alle artikelen. Huurders van MAC³PARK vertellen over hun drijfveren en passie en hun soms eigen wijze van ondernemen. MAC³PARK werkt daarbij op faciliterende wijze aan de duurzaamheid in de continuïteit van het bedrijf en in de huisvesting. Het belang van duurzame huisvesting voor productie- en kantoororganisaties is aanzienlijk toegenomen. Bij driekwart van de Nederlandse huurders staat duurzaamheid inmiddels hoog op de agenda. MAC³PARK geeft daar een geheel eigen invulling aan. Bij renovaties van gebouwen op een van de 23 locaties van MAC³PARK in Flevoland wordt structureel de omgeving mee in overweging genomen. Bedrijvenparken dienen in de visie van MAC³PARK verzorgd en goed onderhouden te worden. Maar duurzaam ondernemen omvat meer dan de zorg voor gebouwen, het gaat er ook om organisaties toekomst bestendig te maken en daarbij rekening te houden met mens en milieu.

Lancering elektrische auto HanzaRailTeam
HanzaRailTeam heeft zijn elektrische auto gelanceerd. Deze auto zal als duurzaam vervoermiddel dienst doen voor werkritten langs de Hanzelijn in aanleg. Tijdens de lancering werd ook de naam van de auto bekend gemaakt. De auto heet Du-Bolide. DuBo staat voor Duurzaam Bouwen. De elektrische auto is aangeschaft als onderdeel van het icoonproject Elektrisch Vervoer van Urgenda. Dit project draagt bij aan de doelstelling van het Urgenda actieplan, waarin staat dat in 2020 één miljoen elektrische auto's rijden in Nederland. De leverancier van de auto, Elmonet, is als lid van het projectteam Elektrisch Vervoer actief bezig om het gebruik van elektrische auto’s in personenvervoer te versnellen. Du-Bolide zal door medewerkers van het HanzaRailTeam en ProRail worden ingezet om snel en CO2-neutraal van kantoor en bouwkeet naar de werklocatie aan de nieuwe spoorlijn te komen. De elektrische auto kan twee tot vier collega’s met benodigd werkmaterieel naar de werklocatie brengen. De aanschaf van de elektrische auto is niet het enige wat het HanzaRailTeam onderneemt om duurzaamheid tijdens de bouw te stimuleren. Andere maatregelen zijn het gebruik van stalen rijplaten op de baan (voor zware vrachtauto’s), het gebruik van milieuvriendelijke smeerolie (biosmeermiddelen) en het stimuleren van medewerkers om minder autokilometers te maken. Dit alles heeft als doel de CO2-uitstoot tijdens de bouw van de Hanzelijn te verminderen. Voor als de Hanzelijn in gebruik is, heeft het HanzaRailTeam ook duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo zal in de spoorbaan wisselverwarming op aardwarmte worden toegepast. HanzaRailTeam is een combinatie van VolkerRail, Strukton Rail, ARCADIS en Alstom, en huurder van MAC“PARK op bedrijvenpark Larserpoort.

Restaurant Grand Café Applaus wint De Groene Vork 2011
Restaurant Applaus (gevestigd in Theater en Congrescentrum Agora in Lelystad) wint De Groene Vork 2011, de prijs voor het beste theaterrestaurant. Dit valt deze week te lezen in het dubbeldikke zomernummer van onafhankelijk weekblad De Groene Amsterdammer. De Groene Vork is een tienjaarlijkse prijs, die De Groene Amsterdammer in het leven heeft geroepen om in de kunstjournalistiek meer aandacht te genereren voor de kwaliteit van theaterrestaurants. Dat is hoogst noodzakelijk meent de jury: ‘Als theaterbezoek een totaalbeleving wordt, is het dan niet logisch dat niet alleen de voorstelling belangrijk is, maar ook de culinaire omlijsting van een avondje uit?’ Wat verwacht De Groene Amsterdammer van een theaterrestaurant? Goede wijn en lekker verzorgd eten vanzelfsprekend, evenals een vriendelijke en adequate bediening, die zonder vragen snapt dat de tijd van haar gasten beperkt is – de voorstelling wacht immers op niemand. Daar komt bij dat een theaterbezoek een extra spanning heeft – eentje die je in musea niet hebt – omdat de artiesten, de musici, de regisseurs, de acteurs, zelf fysiek aanwezig zijn. Het levert een twee eervolle vermeldingen en één absolute winnaar op. De eervolle vermeldingen gaan naar De Zindering (Standsschouwburg Utrecht) en Restaurant Filmhuis Den Haag. De absolute winnaar is dit jaar Restaurant Grand Café Applaus, in het Agora Theater in Lelystad. Een gekonfijt duivenpootje, tartaar van duurzaam gevangen Albecore tonijn met Japanse zeewiersalade en wasabimayonaise, lamsrack met eigen jus en dubbelgedopte tuinbonen, schol met Venererijst en truffelsaus en een slotakte van goed gebrande vanillecrème met huisgedraaid vanille-ijs bezorgden Restaurant Applaus de eerste plaats. Allen gefeliciteerd.