maandag 11 juli 2011

Week 27 - 2011

Laatste en ontbrekende gat in fietsnetwerk Lelystad ‘gedicht’
Gistermiddag verkenden ik samen met gedeputeerde Jaap Lodders op een elektrische fiets het nieuw aangelegde fietspad langs de Oostranddreef. Hiermee openden wij officieel de laatste ontbrekende schakel uit het fietsnetwerk van Lelystad. Er zijn naast de aanleg van het nieuwe fietspad langs de Oostranddreef nog drie bestaande paden aangepast. Aan de Hoefslag, in het Zuigerplasbos en langs de Dronterweg. In totaal is het fietsnetwerk van Lelystad met 3,5 kilometer aan nieuwe fietspaden uitgebreid en zijn er belangrijke paden verbeterd binnen met name het ‘recreatieve’ fietsrondje van Lelystad. In totaal draagt de provincie met EU middelen ongeveer 350.000 bij aan deze projecten, de helft van de projectkosten.

Met de aanleg van het nieuwe fietspad langs de Oostrandreef is het laatste gat in het Lelystadse fietsnetwerk ‘gedicht’. Het fietspad sluit aan op de bestaande fietspaden. Verder is in het Zuigerplasbos een fietspad gerealiseerd dat aansluit op het fietspad evenwijdig aan de Zuigerplasdreef en sluit nu tevens aan op het fietspad nabij het Golfpark. Ook is er een nieuwe fietsbrug aangebracht. Het nieuwe fietspad in de Hoefslag verbindt het fietspad langs de Oostervaart met de Oostranddreef. Daarmee maakt dit stuk fietspad nu ook deel uit van de recreatieve fietsroute Nieuw Land. Als laatste is in Natuurpark Lelystad een fietspad aangelegd dat aansluit op het provinciale fietspad dat langs de Dronterweg loopt. Hiermee is er een doorgaande route ontstaan en kunnen recreatieve routefietsers makkelijker even stoppen in het Natuurpark. En laten hopelijk meer bezoekers aan het natuurpark de auto staan. Gedeputeerde Jaap Lodders: ‘Een goed netwerk van fietspaden vergroot de toeristische aantrekkingskracht van Flevoland. Dat leidt tot meer toeristische bezoekers en is ook goed voor lokale recreanten. Lelystad levert daar met deze nieuwe fietspaden een belangrijke bijdrage aan, vandaar dat wij dat als provincie van harte hebben ondersteund met gelden uit het provinciaal meerjarenprogramma (pMJP)Landelijk gebied.

Om een duurzaam (recreatief) fietspad te realiseren is niet alleen de laatste ontbrekende schakel toegevoegd, waarbij bestaande paden met elkaar verbonden worden, maar is er ook duurzaam materiaal gebruikt. Zo zijn de oude paden verbreed en uitgevoerd in beton, in tegenstelling tot schelpen, elementenverharding of asfalt. ‘Lelystad wil haar inwoners nu, maar ook voor in de toekomst een fietsnetwerk bieden waarmee makkelijk van A naar B te komen is, zonder af te stappen, maar wat ook van een belangrijke waarde is voor toeristische bezoekers. Kwalitatief goede fietspaden vergroten de belevingswaarde van het moois wat de omgeving van Lelystad te bieden heeft. Ik constateer dat het fietspad langs de Oostranddreef al goed wordt gebruikt, niet alleen door fietsers, maar ook voor een ontspannen wandeling of om een stukje te joggen’. Ook de fietsersbond die ter plaatse niet ontbrak feliciteerde de gemeente met de opening van dit ontbrekende stukje fietspad.