zaterdag 26 maart 2011

Week 12 - 2011

Lente-ontbijt in Natuurpark Lelystad
Wat een bijzondere ochtend was 21 maart 2011. Voor de laatste keer in deze eeuw valt de eerste lentedag op 21 maart. Voor de rest van de eeuw valt deze op 20 maart. Maar dat maakte de 21e niet alleen bijzonder. Het had iets gevroren en Milner (kaasfabrikant) was zo vriendelijk om een lente-ontbijt te organiseren op één van de mooiste plekjes in het natuurpark van Lelystad. Uitkijkend vanaf een heuveltje op het water en op een ooievaarsnest die kennelijk ook al de lente in hun koppen had zitten. En dit alles met een strak blauwe lucht en een stralende zon. Het kon niet beter. En waarom in Lelystad? Volgens Piet Paulusma van SBS6 had de koudste nacht van heel Nederland (2010) zich afgespeeld in Lelystad. Alles bij elkaar voldoende reden om met zo'n veertig genodigden aan één lange tafel aan het ontbijt te gaan. Uiteraard was er nog een bijzondere taak weggelegd voor onze burgemeester, namelijk de kaas aansnijden. Hier bleek hoe krachtig onze burgemeester is, want een hele kaas aansnijden in deze koude was geen makkelijk klus. Maar uiteindelijk kregen we allemaal een heerlijk stukje Milner kaas. In de avnnd kwam Lelystad nog bij SBS6 in de uitzending bij Piet zijn weerpraatje. Ook daar waren nog enige beelden te zien van het ontbijt en mooie plekjes van Lelystad. Zo werd Lelystad toch maar weer mooi op de kaart van Nederland gezet. En daarna? Gewoon weer hard aan het werk, maar in ieder geval met een rond buikje. Milner en SBS6 bedankt voor het ontbijt en het lachen. Klik hier voor de foto's.

Bezoek aan de Hanzeborg, praten over parkeren
Er is een parkeerschijfzone ingericht bij de Hanzeborg. De blauwe zone geldt 24 uur per dag met een maximale parkeerduur van 1,5 uur. Dit is afgestemd met de verhuurder Centrada. De parkeerduur is tot anderhalf uur beperkt, om te voorkomen dat deze gratis plaatsen gebruikt worden voor bezoekers van het Stadshart, maar ook om te voorkomen dat forensen de beschikbare plaatsen opslokken en uiteindelijk voor de gebruikers geen parkeerruimte meer overblijft. Overigens was men zeer tevreden over het aantal aangelegde invalide parkeerplaatsen, deze blijkt ruim voldoende.

Er bereikte mij berichten dat de gebruikers van de faciliteiten van de Hanzeborg, moeite hadden met de ingestelde blauwe parkeerzone. Grootste probleem, zo bleek uit het gesprek, was dat vooral de ouderen vergaten om de blauwe kaart achter de voorruit neer te leggen. Probleem was ook dat men moeite had met de totale parkeertijd van anderhalf uur. De parkeerduur is tot anderhalfuur beperkt,om te voorkomen dat plaatsen gebruikt worden voor bezoekers van het Stadshart, maar ook om te voorkomen dat forensen de beschikbare plaatsen opslokken en uiteindelijk voor de gebruikers geen parkeerruimte meer overblijft. Overigens was men zeer tevreden over het aantal aangelegde invalide parkeerplaatsen, deze blijkt ruim voldoende. Na het zeer goede gesprek heb ik toegezegd nog even te kijken naar het 24 uursvebod wat daar geldt, zodat men mogelijk in de avonduren de blauwe kaart niet hoeft te gebruiken. Het bleek mij overigens ook dat veel medewerkers van de Hanzeborg hun auto ook in de blauwe zone parkeren en elk half uur naar buiten lopen om hun kaart te verleggen. Ik heb medegedeeld dat dit niet de bedoeling kan zijn, het dient duidelijk om je auto dan weg te halen. Bovendien is het strafbaar en loop je het risico dat je hiervoor bekeurd wordt. Overigens bleek bij mijn bezoek, op de drukste tijd van de dag, rond 12.00 'smiddags er geen parkeerproblemen zichtbaar aanwezig waren. Er waren zowel binnen de blauwe zone als ook bij de invalideplaatsen voldoende open plekken aanwezig. Over een half jaar praten we weer verder.

Bezoek aan bewoners Langevelderslag praten over groenonderhoud
Wat een prachtige wijk, verscholen achter het sportcomplex de Koploper. Een wijk waar vroeger de Polderdreef liep, maar omgeteverd werd in deze prachtige villawijk. Ook dit is Lelystad. Toch was de commissie groen, van de bewonerscommissie niet tevreden over het groen-onderhoud. Vanaf 2005 waren zij daar al over in gesprek met de gemeente. Een bezoek gebracht met twee ambtenaren om te bezien waar het probleem nou precies in zat en het verhaal aan te horen. Ik werd thuis bij één van de bewoners vriendelijk ontvangen. Tijdens de koffie met koek kreeg ik een diapresentatie te zien hoe het er op sommige plaatsen het groen, ofwel het 'wildgras' en het riet langs de wateroevers er (niet) uitzag. Daarna de hele wijk met de bewoners doorgelopen. Ik kreeg een goede indruk van de situatie en het grootste probleem lag toch echt in de communicatie. Samen met de bewoners wordt er nu nagedacht hoe en op welke wijze het groen beter onderhouden kan worden. Met name heb ik gevraagd of we het vooral samen kunnen doen, de kleine stukjes snippergroen langs de woningen in het bijzonder, die dan mogelijk door de bewoners zelf kan worden onderhouden. De werkgroep stond hier zeer positief tegenover. Krijgt dus een vervolg, met dank voor de inbreng van de bewoners van Langevelderslag en raadslid Frank van den Brink die voor deze bewoners in de bres is gesprongen.

Sea Bottom Jazz festifal 2011
De eerlijk gebied mij te zeggen dat het al weer enige jaren geleden was, dat ik een bezoek bracht aan dit festival. En wat een opening in de theaterzaal zeg door het samenspel van trio Rosenberg en van Mullem, Joke Bruijs, Frits Landesbergen en Jeroen de Rijk. Maar ook tijdens de pauze in de hal van het theater een optreden van Divertido.

Zonder sponsoren had dit jazz festival in gevaar gekomen. Dit festival zit zo diep geworteld bij de Lelystadse ondernemers dat zij het waren die het voor de 19e keer weer mogelijk hebben gemaakt. Kortom, hulde aan het bedrijfsleven! Ook werd tijdens de aanvang, in het kader van de 19e editie van het Seabottom Jazzfestival geopend organiseert Art Affair in samenwerking met Agora de fototentoonstelling 'Jazzgiganten', waarin het werk centraal staat van jazzfotograaf Ton van Wageningen.

Joke Bruijs Vocaliste Joke Bruijs begon op 15 jarige leeftijd te zingen, o.a. bij de Ramblers. Nu vele jaren verder kunnen we zeggen dat deze vakvrouw ‘jazz in haar bloed’ heeft. In 2008 verraste deze ‘Dutch Diva’ het publiek tijdens het Seabottom Jazzfestival met haar optreden, door de zieke Karin Bloemen op meer dan voortreffelijke en innemende te vervangen.

Frits Landesbergen is drummer, vibrafonist, pianist, componist en arrangeur met een internationale status. Hij is in het bezit van diverse prestigieuze prijzen zoals de Wessel Ilckenprijs, Pall Mall Swing Award en AVRO's "De Belofte". Hij speelt regelmatig met vele internationale grootheden zoals de laatste regelmatig bij bij Monty Alexander!

Jeroen de Rijk is een gelouwerd musicus, die bijvoorbeeld al 9 keer verkozen tot de beste percussionist van de Benelux door de lezers van "Slagwerkkrant". Hij is naast de vele live-optredens - van helmut Lotti tot het Metropole Orkest - een druk bezet studiopercussionist. En sinds 2008 bandleider van de Kaapverdiaanse ster Suzanna Lubrano.

Divertido De jonge latinband ‘Divertido’ is de winnaar van de Jazz-i Award 2008. Deze prijs, voor de beste Flevolandse amateur-jazzmusici werd toen voor de eerste keer uitgereikt. Zij verzorgen de muziek voorafgaand aan het concert, in de pauze en tijdens de gezellige nazit.

En wat voor winnaar! Divertido bestaat uit allemaal jonge musici, die op het podium voor frisheid zorgen. En niet alleen in de muziek. Ook door hun aanstekelijk enthousiasme en de eigen, originele arrangementen.

Nu drie jaar later zijn al deze ingrediënten nog steeds aanwezig. Ze zijn gegroeid in hun podiumpresentatie en hebben inmiddels vele nieuwe nummers aan hun repertoire toegevoegd. Klik hier voor meer foto's