zaterdag 19 maart 2011

Week 11 - 2011

Inwoners halen certificaat 'Energie-coach'
3 en 16 maart hebben inwoners meegedaan aan de cursus klimaatcoaches. Deze werd verzorgd door adviseurs van Stichting Milieu Educatie, onder het thema: 'Inwoners leren van Inwoners'. Zodoende wordt ook bijgedragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van de gemeente (zie hieronder het stukje over het klimaatmonument). De coaches gaan workshops over energiebesparing en energiebesparende producten verzorgen, door de gehele gemeente heen maar dit project is bijzonder gericht op: huurders van Centrada, enthousiaste inwoners van klimaatstraten en de overige inwoners die actief met energiebesparing in Lelystad aan de slag willen. De coaches hebben de opleiding succesvol afgerond en daarom kon deze bijzonder trotse wethouder de certificaten aan de deelnemers uitreiken. Inwoners die van inwoners leren, mooiere samenwerking in de wijken kan ik mij zo 1, 2, 3 niet bedenken. Perfect! (Klik hier voor foto's)

Startschot voor sponsorloop Desudo Blindengeleidehonden
Met gepaste trots mocht ik onder grote belangstelling in de Zilverstraat, de thuishaven van Desudo opleidingsinstituut voor Blindengeleidehonden in Lelystad, het startschot geven voor een sponsorloop om geld in te zamelen voor Desudo Blindengeleidehonden in Lelystad. Maikel Bader en Geert Schoormans gaan lopend van Lelystad naar Antwerpen. De slechtziende mannen worden tijdens hun tocht vergezeld door hun eigen blindengeleidehonden. Het wandelende duo wil zich laten sponsoren om geld op te halen voor de opleiding van blindengeleidehonden. Die training is erg duur en wordt slechts deels vergoed door zorgverzekeraars. Volgens Schoormans is Antwerpen een haalbaar doel, ook voor de honden. Om er geen uitputtingsslag van te maken, wordt de wandeling over tien dagen uitgesmeerd. Vooralsnog vind ik het een buitengewoon mooi initiatief, maar ook een uitzonderlijke prestatie als dit volbracht gaat worden. Klik hier voor foto's.

Lely(cultuur)prijs 2011 voor Lelystedeling Trudy van der Meer
Weer valt een Lelystedeling in de prijzen, alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. In mijn vorige weblogs (week 9 & 10) maakte ik al melding van nog twee prijswinnaars en nu eerbetoon voor Trudy van der Meer, die al vanaf 1974 in Lelystad woont en zeer actief is. In het Provinciehuis ontving zij de prijs donderdag 17 maart uit handen van de Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek. De Lelyprijs wordt sinds 1996 elk jaar beschikbaar gesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland als eerbetoon aan mensen die zich gedurende langere tijd vrijwillig inzetten op cultureel gebied. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Jeroen Stok ‘de Pluim' en een bedrag van 2500 euro, waarvan 2000 euro moet worden besteed aan een cultureel doel.

NL Doet: dagje als vrijwilliger in de Uiterton (klik hier voor foto's)
Honderden Lelystedelingen stroopten vrijdag en zaterdag de mouwen op om vrijwilligerswerkt te doen in bejaardentehuizen, buurtcentra en bij sportverenigingen. Ikzelf was aktief in de Uiterton. Na gezellig koffie drinken met elkaar begon ik onder een waterig zonnetje een wandeling door de Heemtuin achter het Lelycentre. Van daaruit brachten we een bezoekje aan het dierenpark. De mensen genoten zichtbaar en waren erg blij met deze gebeurtenis. Al met al waren we toch ruim een uur aan het wandelen geweest. Vooral het bezoekje aan het dierenparkje viel erg in de smaak. Samen met diverse leerlingen van het SGL maakten wij er een erg leuke middag van. Weer terug in de Uiterton sloten we af met een wedstrijd sjoelen. De ouderen bleken hier erg gedreven in te zijn. De winnaar werd degene die 103 punten behaalde. En dat was......... Een lekker aktief middagje waar in het algemeen niet alleen de betrokken ouderen van hebben genoten, maar ook zeker de SGL leerlingen en ikzelf in het bijzonder.

Monument voor klimaatbeleid volgende maand geplaatst
Het klimaatmonument, wordt op de rotonde bij hotel Hardersluis geplaatst net voor de aquaduct naar Harderwijk. Mooi zichtbaar voor een ieder die vanuit Harderwijk Flevoland komt inrijden. Lelystad, De provincie en de gemeenten Dronten en Zeewolde kregen het monument eind vorig jaar van het ministerie van Economische Zaken. Zo wilde het ministerie ons bedanken voor de grote inspanningen op het gebied van windenergie en energiebesparing. Volgende maand wordt het beeld onthuld. Een beloning voor het gevoerde klimaatbeleid in 2010 is iets om trots op te zijn. Uiteraard gaan we ons uiterste best doen om dit in 2011 te continueren. Juist nu zijn dit goede berichten gelet op de situatie zoals deze thans in Japan aan de orde zijn. Je moet natuurlijk wel 10.000 keer goed nadenken om kernenergie te gaan gebruiken als je zoals nu weer op de gevaren en de risico's wordt gewezen, ondanks de positieve gedachten van politici en wetenschappers dat dit allemaal wel meevalt. Gelukkig kunnen wij grotendeels onze doelstellingen behalen met windenergie en andere alternatieven. Kernenergie is voor mij voor alsnog uit den boze.

4200 Ambtenaren komen hardlopen in LELYSTAD
Woensdag 23 maart komen 4.200 gemeenteambtenaren naar Lelystad om mee te doen aan de 24e editie van de Nederlandse Kampioenschappen Veldloop voor Gemeenteambtenaren. De wedstrijd gaat over een parcours door het Oostervaartbos en het Bergbos in noordelijk Lelystad. Start en finish zijn op sportpark Langezand. Sporthal en zwembad van Sportcentrum De Koploper zijn die dag exclusief in gebruik door de deelnemers aan de veldloop en dus gesloten voor publiek. Rondom De Koploper en sportpark Langezand is er deze dag extra verkeersdrukte.

De NK Veldloop voor Gemeenten kent traditioneel drie afstanden: 6, 9 en 12 kilometer. Vanaf de start wordt een lus van 6 kilometer door de noordelijke bossen van Lelystad gelopen. Alleen de eerste 200 meter zijn verhard, daarna wordt over onverharde paden gelopen. Soms zijn dit schelpenpaden, soms aangestampte zandpaden. Ook zitten er enkele venijnige heuveltjes in het parcours die voor de lopers een mooie uitdaging vormen. De finish is op de atletiekbaan. Voor de lopers van de 9 kilometer is er een extra lus van 3 kilometer. Lopers van de 12 kilometer lopen een dubbele lus. Na de NK Veldloop Gemeenten wordt het parcours blijvend als veldloopparcours ingericht, zodat zowel georganiseerde als ongeorganiseerde sporters er gebruik van kunnen maken.

Voor publiek dat de wedstrijden wil volgen is ruim plaats bij de finish op de atletiekbaan. Ook onderweg zijn er prima plaatsen, die als zodanig extra zijn gefaciliteerd (bijvoorbeeld afgezet met lint). Hierdoor zijn de lopers goed zichtbaar en kunnen ze door de fans worden aangemoedigd.

Naast De Koploper maken de deelnemers aan de veldloop deze dag ook gebruik van de verenigingsaccommodaties op sportpark Langezand, De verschillende verenigingen op het sportpark hebben deze aan de wedstrijdorganisatie ter beschikking gesteld.

Voor de organisatie heeft de gemeente Lelystad ondersteuning, financieel en/of in natura, gekregen van meer dan 40 bedrijven, organisaties en instellingen. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op vele vrijwilligers uit het (sport)verenigingsleven en van medewerkers van de gemeente Lelystad. In totaal bijna 300.

Door de deelnemers zijn 133 prijzen te winnen. Er wordt gestreden in zeven verschillende leeftijdscategorieën, tussen mannen en vrouwen. Voor de best presterende gemeente is er nog een wisselbeker beschikbaar. Deze gemeente krijgt van de gemeente Lelystad bovendien een ballonvaart cadeau met de ‘Lelystad geeft lucht’-promotieballon. Deze ballon is op de dag zelf aanwezig. Ballonvaarder Rien Jurg is er voor demonstratie en toelichting.

Aan de organisatie van de NK Veldloop Gemeenten heeft Lelystad een goed doel gekoppeld. Een positief rekeningresultaat komt ten goede aan het AstmaFonds. Daarvan wordt onder meer een loop-/fietsband voor het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad aangeschaft. Astmapatiënten maken daarvan veelvuldig gebruik. Tijdens de veldloop is het Astma Fonds present met een informatiestand en is het mogelijk het bedrag dat voor het Astma Fonds overblijft met een donatie te verhogen. Er staan collectebussen. Ook werft het Astma Fonds deze dag collectanten.Wie (nog) meer wil weten over de NK Veldloop Gemeenten kan terecht op de website www.nkveldloopgemeenten.nl. Op deze site is ook het programmaboekje te downloaden.

Wijsheden
Geluk bestaat uit drie dingen:
* iets om van te houden,
* iets om te doen en
* iets om op te hopen.