zondag 3 april 2011

Week 13 - 2011

Boomfeestdag in Lelystad
Op 30 maart wordt ook in Lelystad weer de Boomfeestdag georganiseerd. Ongeveer 150 kinderen van 3 scholen hebben op die dag een aantal fijnsparren (de meeste mensen noemen ze kerstbomen) en drachtplanten zoals vuilboom en wegedoorn in een deel van de Overijsselse Hout geplant. Aan mij de eer om samen met de kinderen de eerste bomen te planten, waaronder een notenboom. De fijnsparren zijn bedoeld als dekking voor de reeën in de winter. De sneeuw valt namelijk niet tussen de takken door zoals bij bomen die in de winter kaal zijn maar hij blijft op de takken – met - naalden liggen. Ook vogels schuilen graag in fijnsparren. De drachtplanten zijn bedoeld voor bijen en hommels en andere nectar/stuifmeelverzamelaars. Bijen hebben het moeilijk maar zijn onmisbaar: ze bestuiven gewassen waaronder veel gewassen waarvan mensen eten. Zonder bestuiving geen vruchten maar ook miljarden minder inkomsten (minder export land- en tuinbouwproducten). De kinderen waren in drie groepen verdeeld, een groep ging planten en een groep timmerde een eigen nestkastje om mee naar huis te nemen zodat de Lelystadse vogelstand (in dit geval die van de pimpel- en koolmees) een beetje geholpen wordt. Een nest in je eigen nestkastje is natuurlijk een extra stukje natuurbeleving voor de kinderen (en hun ouders). De nestkastpakketjes zijn gemaakt door leerlingen van de Steiger. Ook kreeg een groep een educatief programmaatje van een half uur, verzorgd door het IVN, immers leren hoorde er ook bij voor de scholieren, zoals over de bijen. Zoals het nu lijkt staat er een stand van de Bijenhoudersvereniging. Kinderen werden geïnformeerd over bijen en kregen een klein potje Lelystadse honing mee naar huis + wat info over bijen.

Inwoners van Lelystad-Haven winnen GROTE prijs 'Kern met PIT'
In het provinciehuis te Lelystad waren alle genomineerde gemeenten uitgenodigd. Wat is Kern met Pit. Kern met Pit is een ‘wedstrijd’ tussen aanhalingstekens omdat de deelnemers min of meer een weddenschap met zichzelf aangaan: halen we onze doelstelling of niet. Groepen burgers die zich voornemen iets te verbeteren in hun directe omgeving kunnen zich aanmelden voor Kern met Pit. Een jury bekijkt of de plannen passen binnen het concept Kern met Pit en laat daarmee de groepen toe tot de wedstrijd. Aan het eind van de uitvoeringsperiode bekijkt de jury – onder leiding van Pieter Winsemius - of de groep haar doelstelling bereikt heeft. Zo ja, dan mag ze zich Kern met Pit noemen. Tijdens de provinciale afsluitingsbijeenkomst in de provinciehuizen ontvangen alle groepen het predikaat ‘Kern met Pit’ en 1000 euro. De tien meest krachtige, inspirerende en innovatieve projecten krijgen als extra blijk van waardering een trofee: een kunstwerk en een extra geldbedrag van 1500 euro. Groepen die het werk niet op tijd af krijgen door tegenslag van buitenaf, komen in aanmerking voor een aanmoedigingsprijs van 500 euro. Lelystad-Haven kreeg dus het predikaat 'kern met pit' Een bijzondere prijs. Maar het werd nog bijzonderder. De wijkraad kreeg ook nog eens de landelijke prijs, als het meest krachtige, inspirerende en innovatieve project kreeg de wijkraad als extra blijk van waardering een trofee: 'een kunstwerk en een extra geldbedrag van 1500 euro'. Volgende week staat de toekomstvisie van Lelystad Zuid-West ter vaststelling op de agenda. Immers, ook wij hebben als doelstelling ‘het verbeteren van de leefomgeving’. Daarbij willen wij mensen stimuleren ook zelf iets te verbeteren in hun woonomgeving en willen wij de betrokkenheid van bewoners bij hun directe leefomgeving vergroten, zodat zij zich ook zelf verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit ervan. Wat een opsteker is dit. Inwoners van Zuid-West, van harte gefeliciteerd met deze prijzen.

Visstek voor mensen met een beperking bij 't Laar
Een uniek moment voor 't Laar in het Woldpark. Onder erbarmelijke weersomstandigheden werd het eerste visstekkie geopend in Lelystad. Een project volledig bekostigd uit het buurtbudget. Een prachtig voorbeeld hoe het moet zijn. Als gemeente faciliteren (wij hebben de steiger betaald) maar het wordt pas een succes door de inzet van iedereen. Ouderen en mensen met een beperking kunnen vanaf 31 maart bij het verpleeg- en verzorgingshuis 't Laar in Lelystad gebruik maken van een speciaal daarvoor ingericht visstekkie. Vele vrijwilligers hebben dit samen met de gemeente mogelijk gemaakt. Het mes snijdt natuurlijk aan diverse kanten. Visliefhebbers hebben aan huis een visstekkie, en de vele vrijwilligers, meestal ook visliefhebbers, zijn in de buitenlucht en om samen deze sport te beoefenen. Hierbij zijn diverse van belang, de mensen zijn met sport bezig, moet zich tot het uiterste concentreren, moeten allert zijn als ze beet hebben en met de grootste zorguldigheid hun gevangen vis van het haakje afhalen. Als dit allemaal niet goed wil lukken dan worden zij uiteraard bijgestaan door de vrijwilligers. Samen met collega Meta Jacobs heb ik de vissteiger geopend. Dit deden we feitelijk door te vissen. En wie mocht binnen 1 minuut de eerste vis ophalen? Zo kan ik de geschiedenis ingaan als de wethouder die hier als eerste een vis had gevangen. Wel een kleintje maar toch! Zonder iemand tekort tedoen, maar speciaal dank aan Amy Kaptein, de visboer in de Boswijk, de Hengelbond IJsselmeerpolders en Sjoerd Raven, die deze feestelijke dag mede mogelijk hebben gemaakt. En de naam van dit stekkie. Meta en ik mochten de naam onthullen en deze gaat verder door het leven onder de naam: LAARSTEKKIE.

Eerst oplaadpunten in Stadshart
Stichting en leer- werkbedrijf Perspectief heeft de eerste elektrische laadpunten in het stadshart gerealiseerd. Een voorbeeld van duurzaam ondernemen is ook om elektrisch te rijden en daar heeft perspectief ook het voortouw in genomen door de aanschaf van 4 elektrisch aangedreven scooters. Vanaf nu kunnen de elektrische fietsen en scooters, terwijl men aan het winkelen is in het stadshart of anderzinds, de voertuigen aan de stroom zetten. Hiermee is een begin gemaakt aan de nadrukkelijke wens van de gemeenteraad. Uiteraard wordt er nog hard gewerkt om laadpunten te realiseren voor personenauto's. Het begin is er gelukkig en ik hoop dat er snel meer zullen volgen. Perspectief BV zit ook in mijn portefeuille. Maar wat is dit eigelijk voor een organisatie. Perspectief BV bestaat om publieke taken op het gebied van leefbaarheid en veiligheid uit te voeren en deze verantwoordelijkheden mede te gebruiken om werkgelegenheid te genereren. Ook richt Perspectief BV zich op het creëren/bevorderen van werkgelegenheid om (langdurig) werkzoekenden, die zich niet op eigen kracht kunnen handhaven op de arbeidsmarkt, te stimuleren zich te ontwikkelen. Zij doet dit primair binnen de (specifieke) overheidsgebieden als leefbaarheid en veiligheid. Activeren en opleiden van deze werknemers is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Doorstroom naar regulier werk is eindpunt.Voorts stelt Perspectief BV zich ten doel: 'het bevorderen van werkgelegenheid via gesubsidieerde arbeid in de overheidsgebieden van leefbaarheid en veiligheid' en 'het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in Lelystad, dit in aansluiting op of ter aanvulling van gerichte activiteiten van de Gemeente Lelystad en/of de Politie Flevoland'.

Het watermonster
De opening van het jaar van het water vond plaats in de spettertuin. Van 21 maart 2011 tot 21 maart 2012 organiseert de gemeente het Jaar van het Lelystadse Water. Ter gelegenheid daarvan is er een poster gemaakt met 13 watergedichten van Lelystadse dichtersgroep de Dijkdichters. Ook is er een boekje uitgebracht, ‘Watermonsters', geschreven door Floor Koedam en met illustraties van Virginia Zimberlin. Als Wethouder "Water" mocht ik de ‘schrijvers' de eerste exemplaren van de poster en het boekje overhandigen. Lelystad is een natuurrijke stad. Heeft de natuur in het oostelijk deel van Lelystad vooral een groen karakter, in het westen ligt de nadruk naast het groen vooral bij het water. Water is belangrijk. Hoog tijd dus om wat meer aandacht aan die blauwe natuur te besteden in het Jaar van het Lelystadse Water. Er worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd die alles te maken hebben met dat Lelystadse water. Zo wordt er samen met kunstenaarsvereniging KUP 11 een verhalen- en gedichtenwedstrijd uitgeschreven en de kanovereniging zet kanoroutes uit. Ik opende het jaar van het water door het watermonster uit het water te trekken, daarin zaten de boekjes "watermonsters" verstopt, waarna ik deze feestelijk kon uitreiken.

Feestelijke opening Schateiland
Afgelopen zaterdag werd feestelijk voor het komende jaar het Stadseiland geopend. Ouderen spelen samen met kinderen in de speeltuin Schateiland aan de Voorstraat in de Waterwijk. Evenals in mijn verhaal bij de vissteiger een mooi voorbeeld hoe het zou moeten zijn. Als gemeente faciliteren (wij hebben het apparaat betaald) maar het wordt pas een succes door de inzet van het speeltuinbestuur, vrijwilligers en Stichting Welzijn. En het weer loog er ook niet om. Met 22 graden is het goed toeven in deze speeltuin, het was druk, gezellig en er werd gesport. Wat wil je nog meer. Iedere donderdagochtend zijn de ouderen aanwezig om te sporten. Mocht u niet kunnen sporten, is het ook een prima 'hangplaats' om gezellig te kijken en een kop koffie met elkaar te drinken. Nu is het uitzien naar de 'Hutten bouwdag', ben benieuwd of de ouderen daar ook aan mee gaan doen. Klik voor reportage Omroep Flevoland.

Wijsheden
Je bent nooit te oud
om te...... SPORTEN