zondag 10 april 2011

Week 14 - 2011

Valkeniers Inloopdag "Duurzaamheidslening" in Atolplaza
Afgelopen zaterdag omstreeks 11.30 uur mocht ik in onze plinternieuwe Atolplaza de opening verrichten van de inloopmarkt voor een duurzaamheidslening. Atolplaza is trouwens ook een duurzaam gebouwd gebouw. Op deze markt was alle informatie over het voordelig opknappen en energiezuinig maken van de woning middels kraampjes beschikbaar voor de inwoners. Een prettige woonomgeving, leuke huizen met een aantrekkelijke uitstraling en goed onderhouden woningen. Comfortaberl wonen, een lage energierekening. Allemaal punten die voor een eigenaar van een woning van belang zijn. Op de eerste plaats omdat ze belangrijk zijn voor het woongenot, maar ook omdat de uitstraling en het imago van de wijk van groot belang zijn voor de waarde van de woning. Veel bewoners willen graag hun woning opknappen. Maar ja, geld, tijd en vaak een hoop gedoe. Daardoor schuift het jammer genoeg makkelijk naar achter op de prioriteitenlijst. Maar de wijk knapt er zo ontzettend van op. In de Zuiderzeewijk zijn veel bewoners en ook natuurlijk Centrada al aan de gang gegaan. En ik vind het echt mooi geworden. Zo'n gevel en kozijnen helemaal weer opgeknapt. Nette schuttingen om de tuin. Vanuit de gemeente ondersteunen we waar dat mogelijk is. Je moet het natuurlijk wel zelf doen als bewoner. Maar er zijn stimuleringsregelingen waar u gebruik van kunt maken. Zo werken we samen aan een prachtige wijk. Super dat in Atolplaza alles praktisch onder een dak bijeen kwam, zodat geld, tijd en gedoe als argumenten niet meer van toepassing zouden hoeven zijn. De Duurzaamheidslening is een lening die u sinds kort ook in Lelystad kunt krijgen, met een aantrekkelijke rentekorting voor energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Waarom investeren in energiebesparing? Met energiebesparende maatregelen creëert u lagere maandlasten, meer wooncomfort en stijgt mogelijk de waarde van uw woning. En: u draagt bij aan een beter klimaat! De meeste energiebesparende maatregelen verdient u in de loop van de tijd vanzelf weer terug, dankzij de lagere energierekening.

Hoe werkt een Duurzaamheidslening?
U leent de eerste drie jaar aflossingsvrij en tegen een vaste lage rente. Na die drie jaar gaat u rente en aflossing betalen. De Duurzaamheidslening heeft een looptijd van 10 jaar tot 15 jaar. Welk bedrag u ook leent, u krijgt altijd 3% rentekorting. Wat zijn de voorwaarden voor een Duurzaamheidslening? U bent eigenaar of behoort tot een vereniging van eigenaren én bewoner van de woning waarvoor de lening ten behoeve van de energiebesparende maatregelen wordt aangevraagd. Op deze zonnige dag, die samen met veel organisaties en de gemeente tot stand is gekomen was succesvol. In totaal bezochten 350 gezinnen markt. Een compliment voor een ieder zijn of haar inzet. Ben benieuwd hoeveel mensen er ook uiteindelijk gebruik gaan maken van de duurzaamheidslening, want het daarvoor beschikbare budget is beperkt!

Aanpak zwerfafval in de Zuiderzeewijk
Jaarlijks gooien we veel afval weg op straten, in bermen en in de natuur. Het duurt vaak jaren voordat de natuur deze ‘souvenirs’ heeft opgeruimd. Zonde natuurlijk, zelfs een mooie buurt ziet er daardoor minder aantrekkelijk uit. En het is zo makkelijk om gewoon je papiertje of troep op een goede manier weg te gooien. De wijkpost Zuiderzeewijk besteedt de komende tijd extra aandacht aan dit onderwerp. De buurtvoorlichters zullen de aankomende tijd huis aan huis aanbellen in de Zuiderzeewijk om aandacht te vragen om de directe omgeving netjes te houden. Als gemeente besteden we veel geld, aandacht en tijd aan het netjes houden van alle wijken. Dat kunnen we echter niet alleen. Een papiertje is snel op de grond gegooid, maar al die papiertjes bij elkaar zorgen wel voor overlast. Soms zijn er zelfs inwoners die hun overbodige huisraad op straat zetten. De milieuagent controleert regelmatig en de boetes hiervoor kunnen flink oplopen. Maar we kiezen het liefst de positieve insteek om elkaar te motiveren om de straat netjes te houden. Als alle bewoners samenwerken, zal de buurt er netjes uit blijven zien. De buurtvoorlichters vragen bewoners hun afval in de daarvoor bestemde rolcontainer te doen en ervoor te zorgen dat het deksel van de container goed sluit, zodat er niets uitwaait. De rolcontainer hoort op de dag dat hij wordt geleegd, weer teruggezet te worden op het eigen terrein. Voor het ophalen van grofvuil kunnen inwoners bellen met HVCinzameling op telefoonnummer 0900-5507055 0900-5507055 . Zij komen grofvuil gratis ophalen (tot 2 m³ per jaar).

Fietspad Edelhertweg geopend
Een uniek proces van samenwerking. Met Europees geld, de inbreng van de Provincie, gemeente en de Wageningen UR droegen zorg dat dit project het gewenste resultaat opleverde. Langs de Edelhertweg heb ik een fietspad, annex parallelweg voor ander langzaam verkeer, mogen openen. Samen met de directeur Facilitair Bedrijf van Wageningen UR Peter Booman verrichtten we de opening door een aantal verkeersborden te verwijderen. Met twee elektrische fietsen van Bikeshop Lelystad en een tractor met aanhanger verkenden we met de aanwezigen en genodigden vervolgens de nieuwe weg. Op de Edelhertweg passeren dagelijks fietsers, auto’s, bussen, vrachtverkeer voor industrieterrein Oostervaart en landbouwverkeer elkaar. Die verkeersstromen leveren gevaarlijke wegsituaties op. Gemeente Lelystad is in samenwerking met Wageningen UR tot een oplossing gekomen. Wageningen UR stelde landbouwgrond beschikbaar zodat de gemeente Lelystad, met financiële ondersteuning van de EU, een extra brede kavelweg kon realiseren, die gebruikt wordt als fietspad en voor bestemmingslandbouwverkeer van Wageningen UR. Door deze samenwerking verbetert de verkeersveiligheid op de Edelhertweg enorm. Tot slot nog een intressante uitleg over de ontwikkelingen rondom ddurzame energiewinning. Uiteraard bedoel ik hiermee de wind en zonne energie. Wat een prachtig bedrijf is de WUR toch eigenlijk en heel bescheiden gelegen aan de Edelhertweg. Mogelijk best leuk om met het college een werkbezoek aan de WUR te brengen.

Drakenbootrace Lelystad
Op zaterdag 25 juni bindt een groot aantal teams tijdens de Bataviahavendagen in Lelystad de strijd aan tegen Zinloos Geweld. Dit doen zij door deel te nemen aan de Drakenbootraces. Een spectaculaire en zware tak van sport. Het drakenboot varen is omringd door legendes en tradities. Het is een oude Chinese traditie die terug gaat tot meer dan 2000 jaar geleden. In de Zuid-Chinese valleien werden drakenboot races gehouden als vruchtbaarheidsritueel voor de goden om de gewassen elk jaar weer te laten groeien. De vaarders waren sterk bijgelovig en hielden het ritueel op de 5e dag van de 5e volle maan maand van de Chinese kalender. De races werden gehouden als aanmoediging voor de regen en om de aandacht af te leiden van hun moeilijke levensomstandigheden. Het belangrijkste symbool van Azie is de draak. Van origine is de draak het symbool voor water en werd voor de races gebruikt om de zeeen en rivieren de baas te zijn en de regen en wolken te overheersen.Door als team samen te werken in de drakenboot is het de bedoeling om op het ritme van de trommelaar met de peddels gelijktijdig de slagen te maken. Communicatie en goed op elkaar inspelen is essentieel, iedereen vormt een belangrijke schakel in het geheel. Dus teamwork, naast kracht, bepaalt de snelheid van de drakenboot. Dat maakt deze race zo leuk: 'iedereen heeft een goede kans om te winnen!'. Het goede doel.Tijdens dit evenement staat het goede doel centraal.Alles staat in het teken van “de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld “. Deze stichting stimuleert en ondersteunt initiatieven voor verbetering van de woon-, werk- en leefomgeving en streeft naar een samenleving waarin iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van pesten en geweld. Verenigingen, bedrijven en politieke partijen, doe mee! Met uw inschrijving draagt u bij aan een betere leefomgeving! U zou direct uw naam kunnen verbinden aan dit dynamische evenement, niet alleen bij woord, maar ook door daad en op die manier bijdragen aan het goede doel. De draken boot race valt samen met de Nationale Sloepen Show en Bataviahavendagen, die samen 30.000 bezoekers trekken over 2 dagen. Een mooie gelegenheid om uw bedrijf, vereniging of politieke partij in Lelystad te profileren.

Wijsheden
Wanneer alle moeilijkheden
in de wereld werden verzameld
en ieder kreeg daarvan een gelijk deel,
zouden de meeste mensen
hun eigen moeilijkheden willen behouden.