zondag 17 april 2011

Week 15 - 2011

Win een energiebox van €70,--
Wist u dat u met een waterbesparende douchekop per douchebeurt 50% minder water verbruikt zonder dat u het merkt? En dat een energiezuinige lamp een gemiddelde levensduur heeft van 8 jaar? Een energiebesparend product aanschaffen is niet altijd goedkoop, maar levert wel direct een besparing op. U kunt nu eenvoudig in het bezit komen van een aantal prachtige energiebesparende producten! Gemeente Lelystad en woningcorporatie Centrada starten namelijk een maandelijks terugkerende wedstrijd voor energie(besparings)tips. Iedere maand ontvangt de beste tipgever een energiebox ter waarde van € 70,--.

Heeft u dè beste energiebesparende tip? Stuur deze dan snel in! Tot uiterlijk 9 mei 2011 kunnen de tips voor deze maand ingestuurd worden. U kunt uw tip mailen naar prijsvraagenergie@lelystad.nl. Deze wedstrijd loopt tot het einde van het jaar, dus iedere maand een kans om de beste tip door te geven!

DE-on genomineerd "Mooiste idee"Award P-Nuts
Het duurzame energieontwikkelingsmaatschappij kortweg DE-on, wordt een traject waarin gaandeweg een bijzondere krachtige coalitie gesmeed wordt. Provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en het Waterschap Zuiderzeeland en inmiddels hebben HVC en Alliander zich ook aangesloten. Dit is ook landelijk niet aan de aandacht ontsnapt. Afgelopen vrijdag bleef in Amsterdam het project van Apeldoorn (DEA) ons net een streepje voor. De maatschappelijke discussie richt zich thans op wel of geen kernenergie. Nu ben ik niet zo bang uitgevallen, maar wel voor datgene wat ik niet kan voelen, zien of horen terwijl het wel aanwezig is (straling radioactiviteit) zoals nu in Japan. Dan lijkt het mij beter om over een aantal jaar als lokale overheden volledig te voorzien van de eigen energie behoefte door optimaal gebruik te maken van alle (lokale) initiatieven op dit gebied, zoals wind, biomassa, zon etc.. Het haalbaarheidsonderzoek van DE-on is in dat kader succesvol afgerond. Aanstaande dinsdag zal in het provinciehuis de raad tijdens een beeldvormende sessie verder geinformeerd worden over de voortgang. Het zou mooi zijn als we in één van de volgende jaren een Award in de wacht kunnen slepen niet in de categorie "Mooiste idee", maar "Mooiste ontwikkelingsmaatschappij duurzame energie".

Drie inschrijvers (offertes) voor stadsvervoer
Op maandag 11 april zijn bij de gemeente Lelystad drie offertes ingediend om vanaf 4 september 2011 gedurende 10 jaar het stadsbusvervoer te mogen verzorgen.De offertes zijn ingediend door Arriva Wadden B.V., de combinatie Noot Holding B.V. Regiotaxi De Vallei B.V.en Connexxion Openbaar Vervoer B.V. De komende dagen zal de gemeente Lelystad de offertes toetsen en beoordelen. Naar verwachting neemt het college zo snel mogelijk een besluit over de 'gunning' van de stadsbusconcessie.

Tuinmarkt Agorahof op donderdag 21 april
De gemeente Lelystad houdt op donderdag 21 april aanstaande weer de traditionele voorjaars Tuinmarkt. Deze vindt plaats op de Agorahof in het stadshart van Lelystad. De jaarlijks terugkerende Tuinmarkt is inmiddels een begrip geworden in Lelystad zelf, maar geniet ook grote bekendheid binnen en zelfs buiten Flevoland.Vele kooplieden kunnen u voorzien van bloembollen, knollen, eenjarige en vaste planten, heesters, zaden, fruitbomen, coniferen, perkplanten, vetplanten, potgrond en meststoffen. Naast dit ‘groene’ assortiment is er op de tuinmarkt een groot aanbod van ‘tuinaankleding’ zoals tuinbeelden, potten, tuingereedschap en tuinmeubilair. Ook kunt u er terecht voor gratis compost of voor technisch advies.Wilt u ook eens zien wat er op tuingebied allemaal te koop is, dan is een bezoekje aan de Tuinmarkt zeker de moeite waard. U bent welkom van 10.00 tot 21.00 uur.

De Kempenaar is de beste klimaatstraat van Lelystad
Bewoners Kempenaar winnen straatfeest in klimaatcampagne. De bewoners van de Kempenaar zijn in de prijzen gevallen in de Klimaatstraatfeest-campagne. De bewoners van deze straat hebben de afgelopen maanden enthousiast deelgenomen aan deze landelijke energiebesparingswedstrijd. Dit heeft de bewoners van de straat niet alleen een lagere energierekening opgeleverd, maar ook 1 van de 500 straatprijzen die er te winnen vielen. De Kempenaar is de beste Klimaatstraat van de gemeente Lelystad geworden, en eindigde landelijk op de 105 plaats. Op zaterdag 14 mei viert De Kempenaar net als 499 andere straten feest voor het klimaat.Van eind november 2010 tot 31 maart 2011 heeft de Kempenaar net als meer dan 5000 Nederlandse straten meegedaan aan 'de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland'. Er zijn klimaatvriendelijke etentjes en autovrije dagen georganiseerd, spaarlampen ingedraaid, huizen geïsoleerd, zonnepanelen geplaatst. Buren besloten voortaan op 30 graden te wassen en deelden hun auto’s. Sible Schöne, woordvoerder van het Nationale Klimaatstraatfeest: “Als we het klimaatprobleem willen oplossen, dan is iedereen nodig. En daarbij gaat het niet om woorden, maar daden. Dat er zó veel straten hebben meegedaan is een fantastisch resultaat!” Het idee achter het Klimaatstraatfeest is eenvoudig: ga met zoveel mogelijk buren aan de slag om energie en geld te besparen. Vijfhonderd straten met de meeste Klimaatpunten krijgen allemaal een Klimaatstraatfeest cadeau op zaterdag 14 mei 2011. En de straat die de allermeeste energie heeft bespaard, krijgt een swingend Superstraatfeest met een liveoptreden van een bekende artiest. In het SBS6-programma Piets Weerbericht bezocht weerman Piet Paulusma de afgelopen maanden regelmatig een van de Klimaatstraten.

Wijsheden: 'Kernenergie'
De kern van
onze eigen energie
verlicht alle harten en
schijnt tot geluk
als wij ons door
wijsheid laten leiden