zondag 27 februari 2011

Week 8 - 2011

Provinciale Staten verkiezingen
Als inwoner van deze provincie begin ik mij behoorlijk te irriteren aan het gedrag van de politieke partijen voor deze verkiezingen. De soms respectloze manier waarop de linkse partijen naar de rechtse partijen uithalen vind ik niet altijd terecht maar ook niet eerlijk. Alsof de PvdA en de ChristenUnie uit het vorige kabinet niet mede-verantwoordelijk zijn geweest voor de huidige financielle tekorten en de economische crisis in dit land. Was het niet Wouter Bos die miljarden euro's steun heeft gegeven aan de banken? Betalen wij met ons allen daarvoor nu de rekening? Ja, denk hierbij vooral aan al die gedupeerden van de DSB en dat is niet eerlijk, maar het is nu eenmaal niet anders. De werkelijk reden dat er van de daken geschreeuwd wordt om vooral niet op de VVD, CDA en de PVV te stemmen is om ervoor te zorgen dat de huidige regeringspartijen geen meerderheid in de 1e kamer krijgen. Daarmee wordt het huidige kabinet geen eerlijke kans gegund en "regeringsdood" gemaakt. Feitelijk komt het erop neer dat je dan Nederland onbestuurbaar maakt. Alsof dat wel goed is voor onze economische en financielle situatie.

Ik ben het eens dat wij een bijzondere kabinetsformatie hebben gehad, waarbij heel uniek juist bij bepaalde onderwerpen de samenwerking met de oppositie gezocht moet worden. Dit getuigt naar mijn mening vooral van democratie. Dus alle kansen voor links en rechts in de 2e kamer.

En waar gaat het nu eigenlijk om. Is het niet zo dat de inwoners van Flevoland een Flevolands bestuur moeten kiezen? Kijk als voorbeeld naar de goede samenwerkingsverbanden tussen de linkse en rechtse politieke partijen binnen de huidige Flevolandse besturen, waar binnen de Flevolandse gemeenten naar mijn bescheiden mening goed wordt samengewerkt. Waarom laat de Flevolandse linkse politiek zich zo opfokken door de landelijke politici. Dit is naar mijn mening in Flevoland nergens voor nodig. Zo maak je de Flevolandse inwoners alleen maar onnodig ongerust. In Flevoland hebben we zo'n agressieve campagnestrijd ook niet nodig. In de lokale besturen werken de lokale partijen en de lokale landelijk georienteerde partijen op een meer dan voortreffelijke manier samen, laten we dat vooral zo houden, want dat is goed voor Flevoland en de gemeenten.

Naar Lelystad kijkende, dan heb ik meerdere malen de goede samenwerking geroemd tussen de VVD, InwonersPartij en de PvdA, een goed voorbeeld hoe het dus ook kan. En natuurlijk is het goed om een stevige campagne te voeren voor je eigen regionale politieke partij, maar heb het dan over de inhoud en overtuig daarmee de kiezer om op je te stemmen met behoud van het respect voor de mening van de andere partijen.

Zo heb ikzelf ook altijd campagne gevoerd, goed aan de man brengen waar je voor staat, wat je wil veranderen en laten zien dat het ook daadwerkelijk anders kan en dit alles in het belang voor de inwoners. Oja, als het toch over de inhoud gaat, dan kunnen na 2 maart de gekozen provinciale fracties mogelijk mede aandringen voor een busverbinding (streekvervoer) tussen Lelystad en Enkhuizen. (Binnenkort voer ik een gesprek hierover met Wethouder Franx uit Enkhuizen).

Stemadvies?
Neen, die geef ik niet en dat hoeft ook niet want dat kunnen de inwoners zelf wel bepalen. Maar ik krijg wel vaak de vraag: 'Wout, op wie ga jij nu als locale politicus provinciaal stemmen?'. Ik antwoord dan steevast: 'op die Provinciale partij die de inwoner centraal stelt en het beste voor heeft met het openbaar vervoer, duurzaamheid, onderwijs, economische ontwikkeling, werkgelegenheid en zelfredzaamheid. En dit alles zonder lastenverzwaring voor de inwoners.'

Angelie Dewkinandan “Schoonmaakster van het Jaar 2011”
Meestal lees je in de krant de topprestaties van voetballers, tennissers, zwemmers etcetera. Nu viel de aandacht op een topprestatie van een Lelystadse inwoonster. Angelie Dewkinandan (46 jaar) uit Lelystad is gekozen tot Schoonmaakster van het Jaar 2011 van Nederland. Dit is dinsdag 22 februari bekendgemaakt in het Betty Asfalt Theater te Amsterdam. De winnares ontving de prijs – een kristallen bokaal – uit handen van Nurten Coskun van Asito, schoonmaakster van het Jaar 2010. Angelie werkt via een schoonmaakbedrijf onder meer bij Rentray in Lelystad, een justitiële inrichting voor jeugdigen. Volgens de jury onderscheidt Angelie zich door haar veelzijdigheid en betrokkenheid: ‘Ze beheerst haar schoonmaakvak, toegespitst op huishoudelijk onderhoud, tot in de puntjes en laat bij uitstek zien dat schoonmaak “mensenwerk” is. Naast haar reguliere schoonmaaktaken – waarbij ze niet alleen de geplande werkzaamheden onder handen neemt, maar ook pro-actief zaken signaleert – is Angelie zeer betrokken bij de doelgroep van Rentray. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor. Bijzonder is dat zij jeugdige gedetineerden opleidt, zodat zij bij terugkeer in de maatschappij kunnen solliciteren als schoonmaker. Hoewel ze daar geen opleiding in heeft genoten, gaat Angelie didactisch uitstekend te werk. Ze heeft geduld en weet met een dosis liefde haar leerlingen het schoonmaakvak goed bij te brengen.’

Fantastisch gewoon, een inwoonster om trots op te zijn, van deze plaats van harte gefeliciteerd Angelie, ik ben trots op je en ik hoop dat velen in jouw voetsporen zullen treden.

De inwoners 'centraal' met "Inwoners-Contract"
De inwoners van Lelystad kunnen de gemeente aan haar woord houden, dankzij het "contract van Lelystad". Het college heeft hiervoor een contract vastgesteld, waarin de servicenormen van de gemeente staan. 'Als het bijvoorbeeld zeven weken duurt voordat iemand antwoord krijgt op een vraag of op een ingediend bezwaar, terwijl in het contract staat dat de gemeente binnen zes weken zou reageren, dan kunnen de inwoners zich hierover beklagen omdat dit in strijd is met het contract. De gemeente Lelystad wil met het contact duidelijkheid geven in wat inwoners wel en niet kunnen verwachten van de gemeente. Bovendien hopen we met het contract de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren, conform het coalitieakkoord en de wensen vanuit de gemeenteraad. In het contract staat bijvoorbeeld duidelijk waar mensen moeten zijn voor verschillende zaken en hoe de gemeente te werk gaat. In een tabel is alles duidelijk vastgelegd. We denken met het contract in een behoefte te voorzien. Het contract van Lelystad is in te zien via www.lelystad.nl/contractvanlelystad.

Wijsheden: Too Much
How do you know when how much is too much?
Too much too soon.
Too much information.
Too much fun.
Too much love.
Too much to ask…
And when is it all just too much?