maandag 21 februari 2011

Week 7 - 2011

Bezuinigingen doen altijd pijn
De afgelopen weken zijn we al behoorlijk bezig om invulling te geven aan de bezuinigingsopdracht die we onszelf hebben opgelegd. Dat valt niet mee binnen de uitgangspunten en randvoorwaarden zoals dit door de coalitiepartijen InwonersPartij, VVD en PvdA in het coalitieakkoord is vastgelegd. Twee belangrijke zaken willen wij overeind houden, namelijk het effectief sociaal beleid en geen lastenverzwaring voor de inwoners van Lelystad.

De kaasschaafmethode gaat niet meer werken er zullen duidelijke keuzes gemaakt moeten worden om binnen de randvoorwaarden onze bezuinigingsdoelen te halen. Wat goed tegen het licht gehouden moet worden is welke taken we nog als gemeente willen behouden en welke we zouden kunen afstoten, danwel gaan privatiseren. Dat voor het toepassen van bezuinigingen lef nodig is blijkt ook bij de Provinciale verkiezingen. De meeste provinciale politieke partijen (vooral links) roepen om het hardst waar vooral niet op bezuinigd mag worden, maar vergeten te noemen waar dan wel. Als het gaat om herten naar Duitsland te kunnen laten lopen of om de kwaliteit van het onderwijs of om het openbaar vervoer te waarborgen, dan zou ik het wel weten. Er breken nog spannende tijden aan, want links- of rechtsom, bezuinigingen doen altijd pijn!

Convenant 'waterbeheer' met het Waterschap ondertekent
Het waterbeheer in de zes Flevolandse gemeenten is met het ondertekenen van dit contract officieel overgedragen aan Waterschap Zuiderzeeland. Het onderhoud van bijvoorbeeld de stadsgrachten is daarmee niet langer de taak van de gemeenten zelf. Naast de wateren in de Flevolandse dorpen en steden is ook een stukje Friesland aan het waterschap overgedragen.

De wijk Lemstervaart ligt in de Friese gemeente Lemsterland, maar valt nu ook onder de verantwoordelijkheid van waterschap Zuiderzeeland. Inwoners van Lelystad betalen de komende jaren niet meer dubbel voor de kosten van waterbeheer. De gemeente zal de eigen heffing voor waterbeheer laten vervallen. Het Waterschap zal de kosten die het beheer met zich meebrengt bij de inwoners van de stad in rekening brengen. Om te voorkomen dat inwoners van Lelystad dubbel betalen, krijgen zij compensatie. Dat gebeurt conform het coalitieaccoord, door de onroerendezaakbelasting voorlopig niet te verhogen.

Wijsheden
Inzien wat juist is,
en het toch niet doen,
is....lafheid.