zaterdag 12 februari 2011

Week 6 - 2011

Opknappers Spettertuin gezocht
De gemeente 'moet' aan vele kanten bezuinigen. Daar gaan we met ons allen iets van merken, ook in de openbare buitenruimten voor wat betreft groen-onderhoud en natuurlijke speelplaatsen. Daarom is het van groot belang dat de inwoners van deze stad vrijwillig de helpende hand uitreiken, om de reeds gerealiseerde voorzieningen te helpen te onderhouden. Landschapsbeheer Flevoland zoekt daarom vrijwilligers die mee willen helpen om de natuurlijke speelplaats de Spettertuin in Lelystad klaar te maken voor het voorjaar.

Op zaterdagmiddag 19 februari zijn er diverse werkzaamheden. Van 13.30 tot 16.00 uur zijn vrijwilligers welkom. Er wordt gezorgd voor gereedschap, begeleiding, koffie en thee.

Het voorjaar staat al weer in de startblokken om de winter te verdrijven. Het wordt ’s avonds minder snel donker, de eerste paardenbloemen bloeien, vogels beginnen te zingen en zoeken hun nesten op. Kinderen kunnen weer naar buiten om te spelen en ravotten. Sinds een half jaar kunnen ze daarvoor ook terecht op een heel bijzondere locatie: de Spettertuin. Deze natuurlijke speeltuin is gelegen in de Boswijk, tussen de Horst, de Zoom en de volkstuinen. Landschapsbeheer Flevoland is betrokken bij de ontwikkeling en het onderhoud van het groen op en rond deze speelplaats, in samenwerking met de gemeente.

Dit voorjaar, met de eerste werkdag op 19 februari staan er allerlei klussen op het programma waarbij alle hulp welkom is. Iedereen met een fikse dosis werklust is welkom, zowel jong als oud. Trek wel stevige schoenen aan, want de ondergrond is ongelijkmatig en vaak nat of modderig. Om 14.00 uur wordt er verzameld bij de ingang van de Spettertuin, bij het pad ‘Houttuinen’.

Uitbreiding digitale producten gemeente Lelystad
Sinds kort zijn de mogelijkheden om digitaal zaken te doen met de gemeente Lelystad uitgebreid met vijf nieuwe producten. Dit zijn: hond aan- of afmelden voor de hondenbelasting, bezwaar of klacht indienen, een machtiging voor een automatische incasso aanmelden, wijzigen of intrekken of een betalingsregeling digitaal aanvragen. Hiermee is de digitale dienstverlening van de gemeente aan haar klanten verder uitgebreid en kunnen inwoners via het digitaalloket nog makkelijker zaken doen met de gemeente. Een DigiD is wel noodzakelijk. Als je digitaal zaken doet met de gemeente dan garandeert dat jij alleen toegang hebt met je persoonlijke gegevens. Op je persoonlijke webpagina kun je vervolgens de status van je verschillende aanvragen volgen.

1e digitale aanmelding van hond Bauke
De eerste hond werd afgelopen vrijdag geregistreerd via de de lelystadse website in het prachtige (verbouwde) clubhuis van de Boxerclub Lelystad, gevestigd aan de Hondsdraf 34. Ik trof daar vele enthousiaste hondenliefhebbers aan, met name gericht op het genoemde ras. Ik voelde mij meteen thuis bij deze mensen, ik ben immers zelf in een grijs verleden instructeur en bezitter van honden geweest. De Boxerkringgroep Flevoland is een officiele kringgroep van de Nederlandse Boxerclub en ze bestaan al ruim 20 jaar. De kernactiviteiten zijn onder andere het zijn van een vraagbaak voor Boxer bezitters, het verzorgen van puppycursussen zowel praktijk als theorie, het verzorgen van praktijk gerichte gehoorzaamheidstrainingen, het geven van (agility) behendigheidscursussen en het geven van workshops voor alle rassen. Ik vond het een eer om de eerste digitale aangifte te begeleiden op het gemeentelijk digitale systeem.

Strooibeleid gemeente aangepast
Ondanks dat we nu in wat rustiger vaarwater zitten hebben we het gewijzigd strooibeleid uitgebreid. Vanaf heden worden ook de fietspaden opgenomen in het reguliere gladheidbestrijdingsplan, ondanks er nog steeds sprake is van een gewijzigd strooibeleid.

Gemeente Lelystad is lid van het zoutloket. Dit loket zorgt ervoor dat er onder de gemeenten die lid zijn een eerlijke zoutverdeling plaatsvindt. Bij een gewijzigd strooibeleid geldt dat alleen de stadshoofdwegen en de aansluitende ontsluitingswegen van de gestrooide provinciale wegen gestrooid worden. Gelet op de slechte ervaringen om de fietspaden niet te strooien wordt vanaf heden het beleid dus onmiddellijk uitgebreid met het strooien van de fietspaden. Op dit moment komen de zoutstromen enigszins op gang. Waardoor een uitbreiding op het gewijzigd strooibeleid nu dan ook doorgevoerd kan worden.

Een avondje in het theater met paragnost Peter van der Hurk.
Peter van der Hurk wordt gezien als een van de beste, zo niet dé beste, paragnost van Nederland. Afgelopen donderdag stond hij in het Agoratheater in een bijna volle zaal. Aan de hand van verschillende ingeleverde foto's gaf hij zijn readingen. Ik sta er vrij sceptisch tegenover, maar in sommige gevallen raakte hij toch aardig de goede snaar. Zo kwam hij ook even bij mij langs. Hij constateerde een gecompliceerde breuk in mijn rechterschouder, waar ik nog lange tijd last van zou hebben. En dat een dag voordat ik een rontgenfoto laat maken in het ziekenhuis in Lelystad. De foto liet naar mijn mening toch een ander beeld zien dan de voorspelling, alleen dat is mijn mening, de arts moet er volgende week nog naar kijken en de diagnose stellen: 'wel of niet opereren'.

Wijsheden
Wat wij voorzien, vindt zelden plaats.
Wat wij het minst verwachten, gebeurt meestal.