zondag 31 oktober 2010

Week 44 - 2010

Bronstexcursie
Het uitgestrekte, moerasachtige landschap van de Oostvaardersplassen is uniek. Want echt ongerepte gebieden waar de natuur onbelemmerd haar eigen gang mag gaan, kom je niet vaak meer tegen, zeker niet in Nederland. Dit immense natuurgebied (5.600 hectare) is min of meer toevallig ontstaan door gebeurtenissen in het recente verleden. In het bezoekerscentrum vindt u alle informatie daarover. Het grootste deel van de Oostvaardersplassen bestaat uit water en moeras en kan niet betreden worden. Maar vanaf de wandel- en fietspaden en vanaf de uitkijkpunten en observatiehutten kan iedereen dit unieke gebied beleven. De Oostvaardersdijk en de Knardijk worden niet voor niets ‘vogelboulevards’ genoemd. Vanaf deze dijken heb je een majestueus uitzicht op het open moeraslandschap. Voedselzoekende lepelaars komen vaak tot onder aan de dijk. En ook de honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten die hier grazen laten zich regelmatig zien. Wie nog dichterbij wil komen kan gebruik maken van schuilhutten. De Grauwe Gans is bereikbaar vanaf de Knardijk. Het pad naar de hut is voorzien van schermen zodat je de vogelwereld kunt bespieden zonder ze te storen. De Kluut, dichter bij de Knardijk gelegen, is speciaal geschikt voor mindervaliden. En in het wilgenbos bij het bezoekerscentrum kunt u overdag vrij rondstruinen. Met het college onder op uitnodiging en onder begeleiding van Staatsbosbeheer op excursie het gebied in. Het blijft een prachtig gezicht en belevenis. Het regende en het was behoorlijk modderig, wat de pret overigens niet drukten. Ook konden we de nieuwe geheel elektrische wagen bekijken die gebruikt gaat worden om rondritten te rijden in dit gebied. De burgemeester en collega Meta Jacobs en ikzelf werden nog verwend met een kop heerlijke snert en daarna koffie. Al met al, een leuke excursie, Staatsbosbeheer bedankt.

Dierenartsen: "Er moet bijgevoerd worden"
Dierenartsen in Nederland willen dat de beesten in de Oostvaardersplassen in Lelystad niet langer aan hun lot worden overgelaten. Dit laat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde weten. De dierenartsen willen dat Staatsbosbeheer de populatie beter beheert. Zo zouden beesten een prikpil kunnen krijgen en moet er worden bijgevoerd als er geen eten meer is. Om de kudde klein te houden moet er voor de winter worden afgeschoten, zodat de dieren geen hongerdood sterven. Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid laat weten dat de hongerdood onacceptabel is en hij wil dat de dieren worden bijgevoerd. Hij zal daar een spoeddebat voor aanvragen. Staatsbosbeheer wil de beesten niet bijvoeren.

Skatepark (her) geopend
Samen met collega Jop Fackeldey heb ik het bestaande Skatepark heropend in het Stadshart. We onthulde een bord met daarop enige regels van fatsoen, zoals geen alcohol en drugsgebruik op en nabij de skatebaan, maar ook dat rekenschap wordt gehouden met omwonenden en winkeliers. Enkele skaters hebben nog plannen omdat ze graag nog een uitbreiding willen. We hebben ze gewezen op de mogelijkheid van een burger-initiatief aan de gemeenteraad.

Spettertuin geopend
De nieuwe speeltuin in het Woldbos is officieel geopend. Zeker meer dan 100 kinderen uit de buurt hebben meegedaan om een wilgenhut te bouwen, een doetocht mee te lopen en een rietbootje te maken. Ook hebben deze kinderen meegedaan met een prijsvraag om een nieuwe naam en logo voor de speeltuin te verzinnen. Het was een groot succes. De kinderen konden meelopen met een natuurexcursie en de gieterrace lopen. Ook is tijdens de officiële opening de nieuwe naam en logo bekend gemaakt. Voortaan heet de speeltuin 'De Spettertuin'. Deze naam is bedacht door Lindsey Kerkvliet van de basisschool de Driemaster. Ook heeft de Spettertuin een nieuw logo. Dit logo is gemaakt door Luuk Dooper van de basisschool De Horizon. Op het nieuwe bord bij de ingang van de Spettertuin staan naam en logo vermeld. Serena Landaal van de Driemaster en Ilona Loer van de Horizon waren respectievelijk 2de en 3de prijswinnaars voor de naam van de speeltuin. Sander Krol van Spectrum en Robin van Arnhem van de Driemaster waren tweede en derde wat betreft een nieuw ontwerp voor het logo. Dick van Loozen krijgt een eervolle vermelding. Hij had een prachtig logo ontworpen voor de speelplaats, maar als leraar mocht hij helaas niet meedoen met deze prijsvraag.

GGD-rapport over gezondheid
Het sterftecijfer onder vrouwen in Lelystad ligt 17 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Uit een onderzoek van de GGD blijkt niet wat de precieze oorzaak is. Wel heeft de GGD de risicogroepen in beeld. Dat zijn jonge Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 25 jaar. Deze groep rookt veel meer dan andere vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie in de rest van Nederland. Overgewicht en diabetes komt meer voor bij allochtone vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Klik hier voor OmroepFlevoland

Wijsheden
Zolang een mens zich verbeeld dat hij niets doen kan,
Zolang is het hem onmogelijk het te doen.