maandag 18 oktober 2010

Week 42 - 2010

Dierenwelzijn
In elke gemeente, stad of dorp, bevinden zich dieren. De inwoners houden huisdieren, zoals honden en katten, maar ook exotische vogels, vissen of reptielen. In het buitengebied de boerenbedrijven met hun dieren, de dieren in de Oostvaardersplassen, onze bossen en binnen de bebouwde kom op kinderboerderijen en tuinen. De grootste groep dieren bevinden zich gelukkig gewoon in het wild.In Nederland worden ongeveer 20 miljoen dieren uit liefhebberij gehouden. Tot deze gezelschapsdieren worden onder andere honden, katten, cavia’s, konijnen, vogels, reptielen, amfibieën en vissen gerekend, maar ook hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren zoals schapen, geiten, paarden en kippen.

In 70 gemeenten wordt in Nederland reeds een dierenwelzijnsbeleid gevoerd. Nog niet zo lang geleden werd er nog zwaar gediscusieerd over het feit of de grote grazers in de Oostvaardersplassen nu wel of niet moesten worden bijgevoerd of dat die dieren aan hun lot moesten worden overgelaten zodat de natuur zijn verloop kan hebben. Kortom, om mij een goed beeld te kunnen vormen over de nut en noodzaak van een dierenwelzijnsbeleid, leek het mij goed om een landelijk congres over dit onderwerp in Baarn bij te wonen. Het was goed om te zien dat ook twee raadsleden, Ank van Rijnsoever van de InwonersPartij en Lucia Kreuger van GL uit Lelystad kennelijk met hetzelfde doel daar aantrof. In het partijprogramma van de InwonersPartij hebben wij de dieren niet vergeten en een paragraaf met dierenwelzijn opgenomen.

Ik ben er achter gekomen dat dierenwelzijn op lokaal niveau vele raakvlakken kent, als het gaat om opvang van dieren, hondenbeleid, dierenambulance, dieren gebruikt bij evenementen, opvang van dieren bij stalbranden, intensieve veehouderij en schadebestrijding bij overlast van schadelijk wild, er een wereld van belangen en partijen achter dierenwelzijn zit. Moet er een gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid in Lelystad komen? Zover ben ik nog niet, maar om er goed over na te denken kan geen kwaad. Enkele collegae wethouders waarschuwden mij in Baarn wel met de opmerking dat er vaak erg lacherig in sommige gemeenteraden over het dierenwelzijnsbeleid wordt gedaan. In Lelystad met haar prachtige flora, fauna en de vele dierenliefhebbers, lijkt mij dat bij ons niet aan de orde.

Sterren tellen
Waar is het nog echt donker in de nacht? Vorig jaar is voor de 'Nacht van de Nacht' onderzoek gedaan naar de donkerste plek van Nederland. Schiermonnikoog kwam daarbij als donkerste uit de bus. Op veel plekken in Nederland wordt sterrenkijken steeds lastiger, doordat de hemel verlicht wordt door verlichting vanaf de grond. In Nederland is de hemel daarom niet zwart maar grijs of zelfs geel. Zo’n lichte hemel ’s nachts is niet alleen vervelend als je graag een mooie sterrenhemel wilt zien, het verstoort ook de natuur. Veel dieren en mensen ondervinden hinder van de onnatuurlijk lichte nachten. In Flevoland mocht ik op 10-10-2010 om 19.45 uur de aftrap verrichten op een mooie donkere plek in Lelystad, namelijk de IJsselmeerdijk tegenover de Flevocentrale (met veel verlichting). Er waren zeven plaatjes van het sterrenbeeld Cassiopeia. De vijf belangrijkste sterren van dit sterrenbeeld vormen gezamenlijk de letter W. Op kaart nummer 7 waren de minste sterren te zien en op kaart nummer 1 de meeste. Ik denk dat we de sterren hebben kunnen waarnemen van kaart 3 en 4. Of we voor de donkerste gemeente van Nederland mee gaan dingen weet ik niet, maar ik ben van mening dat we best wel eens de donkerste provincie van Nederland zouden kunnen zijn. Ben benieuwd naar de uiteindelijke uitslag. De sterren kunnen worden geteld tot 10 november. Ook u kunt meedoen, klik dan op deze link en doe mee!

DEN HAAG 14 oktober 2010
Het kabinet onder leiding van VVD-leider Mark Rutte is beëdigd. De ministers verschenen donderdagmiddag om kwart over een op het bordes van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Koningin Beatrix werd geflankeerd door premier Rutte en vicepremier Maxime Verhagen. In twee rijen stonden de twaalf ministers opgesteld. Kort daarvoor legden de ministers een voor een in het paleis de eed of belofte af. Met de eed of belofte beloven ze trouw aan de grondwet en beloven ze hun ambt op een goede manier te zullen vervullen. Bewindslieden uit het oude kabinet hoeven niet opnieuw beëdigd te worden. Heeft dit kabinet toekomst? Geen idee. In iedere coalitie is 'vertrouwen' in elkaar de belangrijkste factor. Wat dat betreft heeft dit kabinet wel een valse start achter de rug. Van wrijving krijg je glans zullen we maar zeggen.

Wijsheden
Los één moeilijkheid op
en U voorkomt honderd andere.