zondag 5 september 2010

Week 36 - 2010

College van B&W in retraite
2 dagen met het college in een onderkomen in Hulshorst. Klinkt als een uitstapje, maar niets is minder waar. Deze dagen stonden in het teken van de financiële stukken van de gemeente Lelystad. Met een Mega-opdracht, namelijk het bespreken van de voorstellen voor de bezuinigingsmaatregelen die het college zal moeten nemen. Enerzijds vanwege de opdracht uit het coalitie-akkoord om 10 miljoen te bezuinigen en anderzijds de tegenvallers van enkele miljoenen die uit het verleden kwamen bovendrijven. Op het eerste oog een "mission impossible", omdat we de twee uitgangspunten uit het coalitie akkoord paalrecht overeind wilden houden, dus geen lastenverzwaring voor de inwoners van Lelystad en het handhaven van het effectief sociaal beleid. Mij is gebleken dat het huidige college een sterk en daadkrachtig college is, waarin het vertrouwen in elkaar, wat mij betreft, alleen maar is toegenomen. Stevige debatten hebben we met elkaar gevoerd en hebben op collegiale basis de financiële stukken behandeld.

Ik denk dat we de gemeenteraad kunnen trakteren op een begroting en meerjarenbegroting die op eerlijke en realistische cijfers is gebaseerd.

Bezoek aan netwerkbedrijf Aliander in Apeldoorn
Een werkbezoek aan het netwerkbedrijf Aliander (gesplitst van NUON) en aan een project in Apeldoorn. De primaire taak van Alliander is de ononderbroken levering van energie aan onze 2,8 miljoen klanten. Daarnaast dragen zij proactief en op innovatieve wijze bij aan het verduurzamen van de energievoorziening. Dit doen zij bijvoorbeeld door de distributie mogelijk te maken van energie uit duurzame energiebronnen als biogas, zon, wind, water en getijde. De onderdelen Liander, Liandon en Aliander AG vormen samen het netwerkbedrijf Alliander. Zij zorgen met zo’n 5.500 medewerkers voor de distributie van energie in grote delen van Nederland, waaronder Lelystad. Na een bezoek aan het bedrijf, ook een bezoek gebracht aan de Apeldoornse wijk Woudhuis, de eerste wijk in Europa waar 200 HRe-ketels voor een grootschalige praktijkproef in bedrijf was gesteld. Het komt er op neer dat de bewoners van deze wijk energie terug kunnen leveren aan het netwerk. Dit scheelt hun uiteindelijk in de jaarafrekening aardig wat geld. Een technisch en duurzaam hoogstandje, die mij de moeite waard lijkt om in de oudere wijken van Lelystad te laten onderzoeken.

VNG Flevolandmeeting (Klik hier voor foto's)
Duurzaamheid stond in het teken van deze dag. Speciaal voor de raadsleden van de 6 gemeenten van Flevoland in Urk georganiseerd. Samen met collega Fackeldey en drie (!) raadsleden uit Lelystad waren we vertegenwoordigd. Vanuit Urk met het schip 'Harderwijk' naar het IJsseloog. In een gebouw op IJsseloog kregen we uitgebreid informatie van de HID Monique Smeijers en van de beheerder van het eiland. Het IJsseloog is een waterbouwkundig werk in het Ketelmeer in Nederland dat tot doel heeft verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. Dit slib is door de IJssel aangevoerd in de jaren 1950 tot 1990. Op dit moment is het nog niet haalbaar om dit slib te saneren.Bij de bouw van het IJsseloog was een van de belangrijkste aspecten dat het slib permanent opgeslagen werd en dat het niet kan doorlekken naar het grondwater of – via de dijken – naar het Ketelmeer. Daarnaast heeft het IJsseloog een recreatie- en natuurontwikkelingsfunctie. Voor de aanleg middenin het meer in plaats van op de wal is gekozen om problemen met landbouw en omwonenden te voorkomen.De bouw van slibdepot IJsseloog is in 1996 gestart en in 1999 voltooid. Het IJsseloog heeft voldoende capaciteit om 20 miljoen m3 slib te bergen. Met de sanering van het Ketelmeer is in 2000 begonnen. Van tevoren is vastgesteld hoeveel slib waar moet worden weggehaald om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het depot.Op het IJsseloog is een capaciteit van 5 miljoen m3 gereserveerd voor vervuild slib van elders. Hiertoe is een haven gemaakt waar het slib per schip kan worden aangevoerd.
Op de terugweg werden we aan boord getracteerd op een heerlijke Flevolandse broodmaaltijd.

's Avonds rond 19.00 uur terug op Urk, waar we afzakten naar het prachtig gerenoveerde gemeentehuis. In de raadszaal kregen we een boeiende maar vooral inspirerende lezing van Ruud Koornstra over het thema duurzaamheid. Hij vindt zichzelf geen specialist maar een ervaringsdeskundige op het gebied van Duurzaamheid. Een te bescheiden opstelling als je met een 'led'lampje de wereld kan redden. Ik raad dan ook een ieder aan het boekje van Ruud Koornstra met als titel 'Wat LEDje?'te lezen. Om 20.00 uur werd zijn lezing even onderbroken, zodat de aanwezige bestuurders van Flevoland nog even naar het Journaal konden kijken waar kenbaar werd gemaakt dat de VVD, PVV en het CDA de onderhandelingen hebben afgebroken, omdat naar aanleiding van de brief van Ab Klink er geen onderling vertrouwen meer was. Na deze korte onderbreking werd de lezing van Ruud voortgezet en afgesloten. Er ontstond daarna, onder een hapje van heerlijke visserijlekkernij, nog een aardige discussie in de kantine van het gemeentehuis. Onderwerp duurzaamheid? Neen, het ging over het verbreken van de landelijke onderhandelingen. Al met al een prima door het Flevolandse VNG bestuur georganiseerde meeting.