maandag 2 augustus 2010

Week 28 - 31 (vakantie) - 2010

Het zit er weer op
Wat een heerlijke vakantie na een voor mij persoonlijk bijzonder druk jaar. Het was een zeer gevarieerde vakantie geworden en af en toe tropisch warm. Eerst een weekje op het water op de randmeren, daarna een tourrit in eigen land en afsluitend met een tourrit in de Ardennen op mijn nieuwe motor. Het was heerlijk. Weekje op de randmeren begon met stormschade aan mijn boot. De cabrio kap werd er zowat na tropische windstoten compleet afgeblazen toen ik in de haven van Harderwijk lag. Er moet een nieuwe op waardoor de 23e het dagje Sail in Amsterdam voor mij niet door zal gaan omdat dan de kap gerepareerd wordt en de boot daarvoor uit het water moet.

Groningen/Veenhuizen/Pieterburen
Een paar dagen in de omgeving van Groningen geweest. Was echt de moeite waard. Wat cultuur opgesnoven en ook een bezoek gebracht aan het gevangenismuseum in Veenhuizen. Een open jeugdgevangenis is daar nog aktief. Wist u dat mensen vroeger alleen werden opgesloten in afwachting van hun berechting en niet als straf? Mensen kregen toen vooral lijf- en schandestraffen opgelegd. Dus openbaar aan de schandpaal of bij diefstal het afhakken van een hand en bij recidive ging dit ten koste van de tweede hand. In de permanente tentoonstelling was de geschiedenis van misdaad en straf te zien, vanaf 1600 tot en met nu.

Onder leiding van een gids de Rode Pannen bezocht. Dit is en was een 'bijzondere' gevangenis naast het museum. De gids was een ex-bewaarder die uit eigen ervaring putte. In deze beruchte gevangenis zien een aantal cellen er uit alsof de bewoner elk moment kan terugkeren. In de Rode Pannen zaten tot begin 2008 gevangenen die in andere gevangenissen niet te handhaven waren, vaak door extreem agressief gedrag. Het was een strafgevangenis met een extra streng regime. Door de aanpak en het speciale team bewaarders kon men hier gevangenen opvangen en behandelen. Afhankelijk van het gedrag en het effect van de behandeling, verbleven gedetineerden hier gemiddeld drie á vier weken. Het verblijf in de Rode Pannen werkte vervolgens preventief; het merendeel van de gedetineerden zorgde er voor niet meer terug te hoeven.De laatste gedetineerde verliet de Rode Pannen op 31 maart 2008. De gevangenis blijft in gebruik als reservecapaciteit en wordt nu nog regelmatig door justitie gebruikt voor diverse oefeningen. Het Gevangenismuseum mag gebruik maken van de Rode Pannen zolang justitie de gevangenis niet nodig heeft.

Zeehondencrèche Pieterburen
Deze instelling bezocht waarin zieke, verzwakte en gestrande zeehonden tijdelijk verzorgd worden. Vaak worden deze jonge gewone of grijze zeehondjes als "huilers" aangetroffen. Deze vaak ernstig verzwakte beestjes worden in de crèche gevoed en klaar gemaakt om weer terug te gaan naar de zee. Fantastisch om te zien hoe liefdevol de vele vrijwilligers en studenten zich voor het welzijn van deze dieren inzetten.

Motortour in de Ardennen
Je hebt een hoger gedeelte en een lager gedeelte in de Ardennen. De Hoge Ardennen liggen in het noordoosten; hier vindt men dan ook de hoogste toppen die tot ver over de zeshonderd meter kunnen reiken. Zo is de hoogste heuvel de in de Hoge Venen gelegen Signaal van Botrange (694 meter). Een andere top is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter). De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg alsmede in het aangrenzende Frankrijk. De heuvels zijn over het algemeen nooit hoger dan vijfhonderd meter. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd, zoals onder andere bij Eupen en Robertville. Ik ben er al vele keren met de motor geweest en het nadeel was altijd dat de wegen vaak te wensen overlieten. Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt, dus veel nieuw asfalt en wegen die geen vijftig meter "recht" zijn, dus veel (haarspeld)bochten, een eldorado voor iedere motorrijder.

Kasteel van Vianden
Dit beroemde kasteel, dat is gelegen in Luxemburg, was vroeger eigendom van de graven van Vianden. Het was niet alleen een middeleeuws ter verdediging gebouwd fort, maar ook een echt paleis-kasteel. Het kasteel werd gebouwd uitgaande van een tienhoekige toren die reeds bestond in de Karolingische tijd. Deze toren werd later tot kapel omgebouwd. De kapel, het kleine paleis en het grote paleis, de mooiste gedeelten van het kasteel, stammen uit de eerste helft van de 13de eeuw. Het "kwartier van Jülich", ten oosten van het grote paleis, dateert uit het begin van de 14de eeuw. Het "kwartier van Nassau" werd pas in het begin van de 17de eeuw gebouwd. Jawel, mede door ons eigen Koningshuis.

Politiek
Uiteraard bleef ik het landelijk nieuws volgen over het nieuw te vormen kabinet. Door de moeilijke uitslag van de verkiezingen kwamen rechts en links scherper tegenover elkaar te staan. De ene partij gooide de deuren dicht voor de andere partij. Gevolg is dat we vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis afstormen op een kabinet van VVD, CDA en PVV, al dan niet met gedoogsteun, het is maar hoe je het noemt. Ik denk met name dat de PvdA een denkfout heeft gemaakt door een 'midden'kabinet uit te sluiten (VVD/PvdA/CDA). Ben benieuwd of Rutte het risicovolle rechtse kabinet van de grond krijgt.

Zo, volgende week weer lokaal hard aan het werk. Ik heb er zin in.