dinsdag 13 juli 2010

Week 27 - 2010

Stadsverwarming is DUURDER
3 jaar geleden drong ik als fractievoorzitter van de InwonersPartij bij (toenmalig) wethouder de Vries aan op een onderzoek naar de kostenverhouding tussen gasgestookte woningen en woningen die op de stadsverwarming waren aangesloten. Uiteindelijk werd na een door mij ingediende en aangenomen motie, dit onderzoek zo'n anderhalf jaar geleden afgedwongen, omdat ik toentertijd als raadslid het vermoeden had dat mensen die aangesloten waren op de stadsverwarming duurder uit zouden zijn, maar dat niet kon aan tonen. Nu kon ik als wethouder mijn eigen motie uitvoeren(!?), dat geeft een beetje vreemd gevoel, maar mijn gevoelens bleken toen wel te kloppen, want uit dit nu gedane onderzoek blijkt dat gebruikers van stadsverwarming meer geld kwijt zijn aan energie dan mensen die daar geen gebruik van maken.

Warmtewet moet mensen beschermen
5.000 gezinnen zijn in Lelystad aangesloten op stadsverwarming. Per jaar zijn deze gezinnen ongeveer 270 euro per jaar meer kwijt dan mensen die aangesloten zijn op aardgas. De Tweede Kamer heeft net een nieuwe warmtewet aangenomen die deze misstanden moet voorkomen. Maar vervolgens blijft ook met die Wet stadsverwarming duurder. Ik vind dit onaanvaardbaar en het college gaat dan ook bezwaar aantekenen tegen de nieuwe Warmtewet.

Op weg naar "Klimaat Neutraal"
Mijn 2e echte beleidsstuk als raadsvoorstel in mijn functie als wethouder. Met dit besluit wordt nog geen enkele investering gedaan, voor welke maatregel dan ook, daar zijn de SLOK (Stimulering LOkaal Klimaatbeleid) gelden NIET voor bedoeld (geen uitvoeringsbesluit). SLOK gelden zijn bedoeld om onderzoek te doen naar:
* energiebesparing
* verhoging van gebruik duurzame energie;
* het vermindering van de broeikasgasuitstoot in Lelystad;

Potentie van Lelystad voor duurzame energie
Lelystad is één van de grootste gemeente van Nederland qua oppervlakte met gunstige mogelijkheden voor wind, zon en biomassa-projecten. In de nabije toekomst kan dat worden uitgebreid met bijvoorbeeld aardwarmteprojecten. Het college kiest dus voor een integraal onderzoek, gebruikmakend van de wetenschappelijke kennis die er op dit gebied al aanwezig is. Maar ook wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een eigen of een regionale energiebedrijf. Dit alles op weg naar een energie neutrale gemeente Lelystad.

Zware financiele tekorten voor Lelystad
De tekorten bij de gemeente Lelystad lopen lopen vanuit het verleden fors op. Dit moest het college in een openbare raadsvergadering afgelopen dinsdag bekend maken, terwijl de inwoners vaak in vorige periodes voorgehouden is dat Lelystad in een financieel gezonde situatie verkeerde. Niets is echter minder waar. Door een aantal structurele en incidentele tegenvallers is er nu al een tekort van tussen de 5 en 6 miljoen euro voor alleen al dit jaar ontstaan. "Dat is een zorgelijke situatie." Na het zomerreces zal het college met definitievere cijfers komen, waarna er in de raad verder over kan worden gepraat.

De tekorten zijn ontstaan door minder inkomsten uit bouwleges (1,8 miljoen), een tekort in de parkeerexploitatie (1,1 miljoen) en door de stijging van de uitkeringen (1 miljoen). Deze tegenvallers komen nog eens bovenop de enorme bezuinigingsoperatie van 10 miljoen euro vanwege de bezuinigingen vanuit de rijksoverheid aan de gemeenten.

Over de tekorten van de parkeerexploitatie loopt nu een onderzoek door een onafhankelijk bureau, om de oorzaken van deze tekorten vanaf 2005 boven water te krijgen.