zondag 4 juli 2010

Week 26 - 2010

Bataviahavendagen
De Bataviahavendagen op zaterdag 26 en zondag 27 juli waren dit jaar weer volop zonovergoten maar dankzij een koel zomerwindje uit het noordoosten was het prettig verblijven in en rond de Bataviahaven. Er hebben meer dan 150 boten deelgenomen aan de Nationale Sloepenshow. Diverse ondernemers meldden ook dit jaar weer in Lelystad diverse boten te hebben verkocht. Tevens veel goede serieuze contacten opgedaan voor vervolgtrajecten. Wat het toegestroomde publiek betreft was dat ongeveer gelijk aan de laatste drie jaren, ongeveer 30.000 mensen. Dat lijkt zich dus te stabiliseren. Veel gebruik werd er gemaakt door het publiek van de mogelijkheid voor een vaartocht met de Veerman van Kampen: verkoelend op het Markermeer. Waarschijnlijk had dit te maken met het fraaie zomerweer.

Volgend jaar zijn er weer de Nationale Sloepenshow en Bataviahavendagen. Dan op 25 en 26 juni. De verwachting voor volgend jaar is gericht op 40.000 bezoekers.

Werkbezoek Mc-Cain Lelystad
Na een drukke college vergadering op dinsdagochtend op werkbezoek naar één van de grotere bedrijven in Lelystad.

Aanvoer en sorteren
Dagelijks rijden zo’n 45 vrachtwagens af en aan om maar liefst 1,4 miljoen kilo aardappelen te lossen bij de fabrieken van McCain in Nederland. De sorteerinstallaties verwerken in minder dan een uur 125 ton aardappelen.

Wassen en schillen
Om de aardappelen te ontdoen van zand en grondresten worden ze gereinigd in de wasstraat. Na transport door een zoutbad - om de aardappelen met een te laag soortelijk gewicht af te scheiden! - komen de aardappelen op de schilafdeling terecht. McCain schilt, per keer, 500 tot 800 kilo aardappelen onder hoge stoomdruk. Dan vindt een zorgvuldige selectie plaats. De beschadigde en/of groene aardappelen worden verwijderd.

Snijden en sorteren
Dan kan het snijden beginnen. Onder hoge waterdruk, en met een snelheid van maar liefst 120 km per uur, worden de aardappelen door watermessen gedirigeerd. In een fractie van een seconde verandert de aardappel in ongeveer 25 prachtige fritesstaafjes. Nadat ze gesneden zijn, worden de kleine stukjes verwijderd. Zo blijven alleen mooie, lange staafjes over. Vervolgens controleren drie dimensionale computercamera’s de staafjes stuk voor stuk op onregelmatigheden. Deze worden automatisch weggesneden en uitgezeefd.

Blancheren en drogen
De volgende stap: het blancheerproces. Deze bewerking zorgt voor de smaak en de mooie, egale goudgele kleur. Dankzij het blancheren vermindert de vetopname bij het voorfrituren aanzienlijk. Blancheren gebeurt met veel water. Daarom moet, voordat de frites gebakken kan worden, eerst het vocht uit de fritesstaafjes gehaald worden. Zo komt het gewenste droge-stofgehalte op peil. En krijgt de knapperige McCain-frites die lekkere aardappelsmaak.

Voorbakken
Nu zijn de frites klaar om in de frituur te gaan. Door voor te frituren, legt McCain de laatste hand aan de smaak, krokantheid en de kleur van de frites. Regelmatig worden er kwaliteitsmonsters genomen om te zien of de frites wel de juiste kleur, lengte en dikte hebben.

Koelen, vriezen en inpakken
Na het voorfrituren koelt McCain de frites om ze vervolgens in te vriezen tot -18ºC. Daardoor is de lange houdbaarheid gegarandeerd. Daarna kan het wegen beginnen. De gewenste hoeveelheid wordt in zakken gedaan en in dozen verpakt. De inpakmachines kunnen de stroom van product in kleine en grote, van 200 gram tot wel 5 kg eenheden inpakken. Na gewichtscontrole gaan de dozen op pallets. De pallets, ingepakt met folie, krijgen een plaats in het vrieshuis. Met name het laatste heeft met behoefte aan capaciteits-uitbreiding.

Hygiene streng voor college
Zo mochten we de fabriek bezichtigen. Herkent u de individuele collegeleden?







Tour met de Raad
Met name voor de nieuwe raad georganiseerd. Vrijdagmiddag verzamelen in de KPN toren bij de sluisen. Allemaal naar boven voor een fantastisch uitzicht. De kernkwaliteiten ruimte, groen en water was in één oogopslag op deze hoogte (120 mtr) goed te bezichtingen. De Batavia, het Outletcentrum, het theater, maar ook de in aanbouw zijnde Hurkende man was goed te zien.

De Raad in de wijken
Daarna met de bus rijden door de openbare ruimten. De ambtenaren zette hun beste beentje voor om de raadsleden zo goed mogelijk te informeren over de watergangen, de dreven en het onderhoud van het groen. Daarna op de fiets om met de gemeenteraadsleden door de wijken te fietsen. De Zuiderzeewijk kreeg alle aandacht in het kader van groot- en dagelijks onderhoud. Als verantwoordelijk wethouder, deed het mij goed zoveel raadsleden tegelijkertijd in de wijk te zien.

Ook werd de begraafplaats aangedaan waar de wandgraven werden bezichtigd (was initiatief van raadslid Luc baaten InwonersPartij). Daarna fietsend via de Beginweg en Groene Velden om uiteindelijk bij de "Wind in de Wilgen" te eindigen. Onderweg werden de raadsleden over het natuurschoon door onze ambtenaren geinformeerd. Dat de dag werd afgesloten met een 2-1 overwinning voor onze oranje Leeuwen maakte de dag echt compleet.

Murphy's Law
Zaterdag had ik ook nog een leuke activiteit, het openen van het 10 jarige bestaan van het rivierduingebied. Dit vond plaats op de grens van Lelystad met Swifterbant. Ik zou daar omstreeks 11.00 uur aanwezig zijn, dus ik kon nog wel even naar Almere om iets op te halen. Niets was minder waar, want ik kwam in een lange file terecht, ten gevolge van een aanrijding die daar had plaats gevonden, bovendien was het door mij bestelde ook niet in Almere aanwezig, dus pech, pech en nog eens pech. Gelukkig was er een ambtelijke "stand inn' in Swifterbant ter plaatse die mijn rol even kon waarnemen. Dit heeft hij ook met succes gedaan.

Later ben ik nog ter plaatse geweest en heb ik nog kunnen genieten van de vele activiteiten aan de Visvijverweg 38. Men gaat nog eens praten met mij en de wethouder van Dronten over een fietspad dat precies op de grens van Dronten en Lelystad ligt.

Het rivierduingebied
Het Rivierduingebied is landschappelijk gezien een oeroud gebied. Rivieren, zoals de Vecht, voerden in de oudheid o.a. het zand aan, wind en water zorgden voor de vorming van de duinen. Nog steeds is het rivierduingebied een bijzondere plek met niet alleen akkerbouw maar ook veehouderij, bollenteelt en duurzame energie.

Dieren in het gebied
Door de landschappelijke afwisseling en de verschillende vormen van het gebruik heeft zich in het gebied een interessant stuk natuur ontwikkeld. Dat betekent dat er enkele tientallen soorten vogels in het gebied voorkomen waaronder heel bijzondere zoals het paapje, de kwartel, tapuit, wespendief en gele kwikstaart.

Producten uit het gebied
Door de veelheid van dieren, is het duidelijk dat dit gebied erg in trek is bij de dieren. Maar niet alleen de dieren halen hun voordeel uit dit gebied. Ook wij profiteren ervan. Denk maar eens aan de duurzame energie dat hier wordt opgewekt. Wind, biomassa. Maar wij genieten ook van de agrarische streekproducten die hier vandaan komen. Heida yoghurt bijvoorbeeld. Dit vinden wij ook terug in onze eigen bedrijfsrestaurant. En boer De Kuiper werkte mee aan de landelijke Campina boerderijdagen.

Het is dus duidelijk dat hier vooral agrarische ondernemers zijn die maatschappelijk betrokken zijn bij hun omgeving. Ik ben blij dat zij dat graag willen delen met de inwoners van Lelystad.