zondag 26 januari 2014

Winnaars prijsvraag ontvangen energiebox

Fotostudio - Wierd
Afgelopen week hebben Martin Kleinman en Wim Zaalmink een energiebox ter waarde van 70 euro ontvangen uit handen van mij en Martine Klaucke, manager Wonen bij Centrada. Zij hadden een juist antwoord gegeven op de prijsvraag die door de energiecoaches was uitgeschreven tijdens het duurzaamheidsevent ‘Ik duurzaam Lelystad’.
De energiecoaches waren een van de circa 50 duurzame initiatieven die zich presenteerden tijdens dit duurzaamheidsevent van 23 november 2013. Gemeente Lelystad en Centrada hebben energiebesparing hoog in het vaandel staan. Niet alleen omdat dit beter is voor het milieu, maar ook omdat energiekosten een steeds groter deel van de totale maandelijkse woonlasten beslaan. Daarom spraken zij in het Lokaal Akkoord met elkaar af dat zij samen de inwoners van Lelystad voorlichten over energiebewust wonen. Om dat doel te bereiken werd onder meer een aantal inwoners van Lelystad opgeleid tot energiecoach. Deze verzorgen workshops en geven voorlichting aan bewoners over energiebesparing.

Ik ♥ duurzaam Lelystad
Het duurzaamheidsevent werd georganiseerd door de gemeente Lelystad en  Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) en maakte zichtbaar wat er allemaal is op het gebied van duurzaamheid in Lelystad. Tijdens het event bleek er veel belangstelling te bestaan voor de energiecoaches en voor het volgen van een duurzaamheidsworkshop. Om aan deze wens tegemoet te komen worden er in 2014 weer diverse workshops georganiseerd. De data voor deze workshops worden binnenkort bekendgemaakt.

Duurzame initiatieven
Inmiddels zijn er veel initiatieven ontstaan en geplaatst op de website www.duurzaaminlelystad.nl. Deze website is bedoeld voor alle bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties die duurzaamheid in Lelystad een impuls willen geven. 
Duurzaamheid leeft in Lelystad, en er is al heel veel gebeurd! Mijn verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen, mede door de komst van de nieuwe duurzaamheidswinkel in het stadshart. De winkel voorziet in de behoefte van inwoners om een fysieke ontmoetingsplek voor duurzaamheid te hebben. De duurzaamheidswinkel dient als inspiratiebron voor iedereen die iets met duurzaamheid wil of kan. En dat is precies wat wij willen: met elkaar ervoor zorgen dat onze samenleving duurzamer wordt en blijft in Lelystad. De winkel opent waarschijnlijk eind februari /begin maart 2014 de deuren en zal gevestigd zijn in het voormalige postkantoor.