zaterdag 25 januari 2014

Hengelsportfolder en visvergunning 2014 beschikbaar

Maat Karpers meten 
Inwoners van Lelystad mogen vissen in Lelystadse wateren die in eigendom zijn van de gemeente, mits ze in het bezit zijn van een geldige visvergunning en kleine VISpas.

Het is verboden om te vissen zonder toestemming van degene die het visrecht bezit. In de nieuwe folder ‘Vissen in Lelystad’ editie 2014, bevindt zich deze visvergunning en informatie over het verkrijgen van de kleine VISpas. De nieuwe folder is beschikbaar via de gemeentelijk site, maar kan ook afgehaald worden bij de informatiebalie in het stadhuis. De visvergunning wordt afgegeven door degene die het visrecht bezit. Dit is meestal de eigenaar van het viswater. In Lelystad varieert dat eigendom of het beheer van het water nogal. Niet alleen de gemeente Lelystad beheert water, maar ook Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Provincie Flevoland en het Rentambt van de Domeinen doen dat. Dat visrecht kan worden verhuurd. De wateren van de gemeente Lelystad  zijn verhuurd aan Hengelsportvereniging Lelystad/Dronten. Naast de visvergunning dienen inwoners de kleine VISpas aan te schaffen; dit is een verplichting uit de Visserijwet.

Visvergunning
De visvergunning in de folder geldt alleen voor inwoners van Lelystad en is één jaar geldig. De vergunning geldt alleen voor het vissen met één hengel op zogenaamde witvis (dus niet roofvis zoals snoek) en dan alleen als die hengel is voorzien van aas van één van de volgende soorten: brood, deeg, aardappel, made of kaas. Gevangen vis moet u direct weer terug zetten in het water. Wanneer u op een andere manier in de Lelystadse wateren wilt vissen, of u wilt graag op roofvis vissen, dan moet u lid zijn van Hengelsportvereniging Lelystad/Dronten. Alleen op die manier kunt u aan de vergunning komen die daarvoor nodig is.

Folder
De folder en de vergunning zijn in digitale vorm via de website beschikbaar. De vergunning dient u te printen, in te vullen en mee te nemen naar de waterkant, samen met de kleine VISpas. De hengelsportfolder verschijnt dit jaar voor het laatst in gedrukte vorm. Vanaf volgend jaar is deze alleen nog in digitale vorm beschikbaar. Inwoners die geen internet hebben of niet zelf kunnen printen, kunnen bij de informatiebalie in het stadhuis een geprint exemplaar afhalen.

Meer informatie over vissen in Lelystad, de visvergunning en kleine VISpas, kunt u vinden op www.lelystad.nl/Visvergunning