woensdag 3 oktober 2012

Week van de smaak: "Milieuwinst op ons eigen menu"

Foto: Fotostudio Wierd
Met een afhap heb ik vandaag de Week van de Smaak gestart in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis. Tevens onthulde het mooi behaalde resultaat van de voedselvoetafdruk. Dit betekent milieuwinst op ons eigen menu. Wij zijn een van de acht Flevolandse instellingen die meedoen aan het project, dat wordt ondersteund door het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad. Bij dit project wordt bij iedere deelnemer de voedselvoetafdruk in kaart gebracht, gemeten en worden concrete stappen genomen om deze te verbeteren. En ook niet onbelangrijk is dat ons eten van eigen eigen (schone) bodem komt afkomstig van eigen ondernemers. De keuze van de gemeente voor ISS als cateraar heeft er toe geleid dat in vergelijking met de nulmeting de voetafdruk van de gemeentelijke catering met 25 procent is gedaald van 11 procent meer dan het gemiddelde, naar 15 procent onder het gemiddelde. Een score waar ik bijzonder trots op ben. Toen wij in 2011 als pilotgemeente aanhaakten bij dit project had ik niet gedacht dat wij een dergelijke verbetering zouden behalen. Ik ben dan ook heel trots dat wij na deze nieuwe meting met onze voedselvoetafdruk 15 procent onder het gemiddelde zitten. Maar er zijn natuurlijk altijd punten ter verbetering, dus hier blijven we wel naar kijken. Dit project zorgt niet alleen voor heerlijke producten in onze kantine, maar draagt ook een steentje bij aan een duurzame en milieuvriendelijk leefomgeving. En dat vind ik heel belangrijk.



Week van de Smaak
In de Week van de Smaak in 2011 werd als eerste feestelijke Milieuwinst-actie een 'Broodje van de Streek' samengesteld, bereid met verse, lokale ingrediënten, en op het menu gezet in het restaurant van de gemeente. Nu in 2012 is het thema van de Week van de Smaak, de aardappel. Op het menu staat in deze week in de kantine van gemeente Lelystad dan ook een gerecht met de aardappelen van de Held van de Smaak Flevoland verkiezing 2012, Niek’s Witte: http://www.bionicapotato.com.