maandag 13 juni 2011

Week 23 - 2011

Angenita van der Mee in "Dubbel-Op"
Op 9 juni jongstleden, mocht ik meegenieten van een unieke avond. Angenita van der Mee gaf die avond een optreden in het restaurant van haar ouders "Dubbel Op" in Lelystad. Angenita van der Mee was een van de finalisten van de zoektocht naar Mary Poppins. Ze was daar als achtste geeindigd.

Angenita had steeds het gevoel dat ze bij de zoektocht niet kon laten zien wat ze in huis had. Vorig jaar nam ze de stap om tijdens de Uitmarkt te Amsterdam haar eigen show te schrijven en uit te voeren. In haar programma "True or Vals" laat Angenita zien wat ze in his heeft en dat is heel veel. Het publiek beloonde haar dan ook na afloop met een staande ovatie in een kleine zaal van het theater Bellevue in Amsterdam.

Zo kreeg ze dezelfde staande ovatie in het tot theater omgebouwde pannenkoekenhuis "Dubbel-Op"in Lelystad na haar Try-Out show, waar "True or Vals" een onderdeel van haar optreden was. Ook konden we genieten van een aantal musicalnummers. Amgenita werd begelid door pionist Arjan van Aalst. Een perfectie combinatie. Ook tot de gasten behoorde gedeputeerde Appelman, waar ik nog even een gezellig (politiek) praatje mee kon maken, evenals met Statenlid de heer Siepel. Al met al een fantastische avond. We mogen trots zijn dat we in Lelystad zo'n fantastisch talend in huis hebben. Die gaat nog hoge ogen gooien. Angenita, bedankt, in al je facetten was het Dubbel-Op.

VNG-Congres 2011
Nooit eerder trok een ledenvergadering van de VNG zoveel belangstelling als dit jaar. Demonstranten vormden bij de ingang van de DRU-fabriek in Ulft een haag rond arriverende bestuurders die moesten stemmen over het Bestuursakkoord. Hieronder een verslag van de ledenvergadering en andere onderdelen van het Jaarcongres in de Achterhoek. Er was een bewogen algemene ledenvergadering voor nodig compleet met een schorsing en spoedberaad in de zaal, maar uiteindelijk bleken de leden van de VNG het onderhandelaarsakkoord van het Rijk en de VNG voor hun rekening te kunnen nemen. Behalve het deel ‘werken naar vermogen’ dan. Daarover gaat de VNG lobbyen bij de Tweede Kamer en opnieuw onderhandelen met het kabinet. Het VNG-bestuur kreeg de steun (86 procent) van haar leden voor haar voorstel niet voor niets. Dat voorstel ging een week eerder naar de leden en hield in dat de leden instemmen met het Bestuursakkoord minus het deel Werken naar vermogen. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma hield de leden nog eens voor wat de reden was. ‘De inhoud van het deel Werken naar vermogen is goed. Alleen hebben we er onvoldoende vertrouwen in dat gemeenten het goed kunnen uitvoeren.’

Die onzekerheid is onder meer gebaseerd op het bedrag van vierhonderd miljoen euro dat gemeenten krijgen voor de herstructurering van de sociale werkvoorziening en op de onduidelijkheid die heerst over de evaluatie van die operatie door een onafhankelijke commissie.

Aanvang Congres en Donner: met zijn "Sloot van tien meter"
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma trapt af door haar dank en waardering uit te spreken voor de ‘enorme gastvrijheid’ in de Achterhoek. Ik ben hier zelf ook geboren (in Hengelo gld, MK) en ken de streek dus van vroeger, aldus Jorritsma. Deze voormalige fabriek, maar eigenlijk de hele Achterhoek, doet me denken aan het lied ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld.” Dan gaat het over het hoofdthema van deze dag: het bestuursakkoord. In het kort komt het erop neer dat het kabinet de verantwoordelijkheid wil neerleggen bij de gemeenten, zonder dat daar op het gebied Werk voldoende geld tegenover gesteld wordt. Althans, zo voelen velen het. En dus zijn veel gemeentebestuurders van zins tegen te stemmen. Alleen, zo heeft minister Piet Hein Donner vooraf gedreigd, dan zullen zij dat moeten bezuren met nog veel verstrekkender maatregelen. Met die opmerking heeft Donner zich niet bepaald geliefd gemaakt, blijkt uit de opmerkingen van de sprekers. Het heeft ook geen pas. Als je over een sloot van vier meter moet springen,lukt dat niet dan ga je flink oefenen zodat het over een jaar wel lukt. Donner zegt nu: ik wil dat je over een sloot springt van tien meter! Zonder hulpmiddelen. Dat is onuitvoerbaar, zinloos ook om voor te trainen. En als reactie dreigt Donner: als je niet je best doet maak ik die sloot twaalf meter. Na een hoop sprekers – veel collega’s zijn inmiddels aan het twitteren en sms’en geslagen of zijn weggelopen – komt het tot een stemming. De kastjes worden gepakt (het leek wel het Songfestival) en 87% is akkoord met het bestuursvoorstel, met uitzondering van het onderdeel werk Hoofdstuk 6.1, waaronder de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. En het college van Lelystad behoorde natuurlijk bij de 87%.

Actie, actie
Op het festivalterrein aan het nevenpalende weiland wordt dit besluit met gematigd enthousiasme begroet. Hier blijkt nog maar eens goed hoe ingrijpend de plannen zijn voor een kwetsbare groep mensen. Een kleine duizend demonstranten zijn bijeengekomen om te protesteren tegen de kabinetsplannen en te strijden voor een goede CAO voor mensen in de sociale werkvoorziening. ,,Een goed begin, maar we zijn er nog niet”, wordt geroepen vanaf het podium. ,,We blíjven actie voeren!” En dan klinkt het minutenlang massaal ‘Actie, actie, actie!’ De doventolk, die op een groot scherm zorgt voor de vertaling, heeft het makkelijk.

Otwin van Dijk, wethouder van Doetinchem, benadrukt dat de mensen in de sociale werkvoorziening écht goed werk verrichten en ook een goede CAO verdienen. ,,Maar gemeenten worden door dit kabinet met de rug tegen de muur gezet. Daarom hebben wij tégen de paragraaf werk in het voorstel gestemd en slepen wij als gemeente Doetinchem samen met onder andere ’s-Hertogenbosch het Rijk voor de rechter.”

Nog eenmaal wordt op begeleiding van een drumband de leus ‘asociaal’ ingezet en dan worden de demonstranten verzocht hun bus weer op te zoeken.Toeval of niet, als zo’n beetje de laatste actievoerder het terrein heeft verlaten, komen de bestuurders naar buiten. Ook hun congres zit erop. En terwijl de Slingerparallel richting Doetinchem dichtslibt, keert in Ulft de rust weer terug.