zondag 29 mei 2011

Week 21 - 2011

TriAde Up&Go Run Flevoland (TURF)
De TURF is een georganiseerd door Up&Go Motor vrienden in Lelystad en in samenwerking met Triade en speciaal opgezet om mensen met een verstandelijke beperking een prachtige dag te bezorgen in de vorm van een motortourrit. TURF staat voor: TriAde Up&Go Run Flevoland. Inmiddels is het de 4e keer dat de rit gereden wordt. TURF ooit begonnen met 5 á 6 gedreven Lelystadse motorrijders. Inmiddels is het uitgegroeid tot ruim 45 voertuigen.
Omdat lang niet iedereen achter op een motorfiets kan zitten, is er hulp van zijspanrijders, trike’s, oldtimers van de Flevo klassiekers en een unieke Messerschmitt van de dwerg auto club. TURF 2010 werd gereden op een zeer regenachtige dag en toen was Commissaris van de Koninging Leen Verbeek als gast mee met de tourrit. Dit jaar de TURF begonnen met enkele donkere wolken maar uiteindelijk gereden met prachtig mooi weer
voor een motorrit! Mijn duapassagier was Carmin. Het werd een prachtige rit waarbij ik de opening mocht verrichten. Daar roemde ik de vele vrijwilligers die dit festijn mogelijk hebben gemaakt. Bij het vertrek reden we door een boog van water, verzorgt door de Lelystadse brandweer. Al met al hadden de clienten van Triade een voortreffelijke dag. Mijn duopassagiere eindigde met de woorden: "Je bent een moordgozer, bedankt voor de mooie rit maar ik ben nu vreselijk moe". Carmin, jij ook bedankt. Ik heb er ook erg van genoten.
Klik hier voor fotoreportage

Gezellige en lekkere maaltijd in buurtrestaurant BOSWIJK
Sinds eind maart 2011 kunnen buurtbewoners terecht voor een heerlijke, gezonde en tegelijk gezellige maaltijd in buurtrestaurant Boswijk. Elke 4e woensdag van de maand koken leerlingen van Praktijkschool De Steiger hier voor de buurt. De leerlingen doen waardevolle werkervaring op en buurtbewoners kunnen voor een klein bedrag een heerlijke maaltijd nuttigen. Bovendien biedt het buurtrestaurant een gezellige ontmoetingsplek. Tijdens elk buurtrestaurant is er een speciale gast. De vorige keer was dat bijvoorbeeld de wijkagent, Arjan Schaapman. Hij heeft zich voorgesteld en vertelde over zijn werkzaamheden. Woensdag 25 mei prikte ik een vorkje mee.Tot de zomervakantie is er ieder 4de woensdag van de maand een buurtrestaurant. Opgeven is mogelijk bij de Wijkpost, Wold 23-23. De kosten bedragen voor volwassenen € 5,00 en voor kinderen € 2,50. Per gezin zijn de kosten maximaal € 12,50. Mooie samenwerking: De gemeente wil de ontmoeting tussen bewoners en professionals in de Boswijk stimuleren. Samen eten is bij uitstek geschikt om mensen met elkaar in contact te brengen. Om dit te realiseren is er contact gezocht met praktijkschool de Steiger, gelegen in de Boswijk. De leerlingen zijn tussen de 12 tot 20 jaar en komen in aanmerking voor een praktijkgerichte opleiding met veel individuele aandacht. De Steiger heeft onder andere een horeca afdeling waar leerlingen basisvaardigheden op het gebied van koken en serveren krijgen aangeleerd. Buurtrestaurant Boswijk biedt een mooie gelegenheid voor de leerlingen om het geleerde in praktijk te brengen. Daarnaast voelt de school zich erg betrokken bij de buurt en wil graag op deze manier iets doen voor de buurt. De beste plek om het restaurant te organiseren is in buurtcentrum de Brink. Het bestuur van het buurtcentrum wil graag meewerken en heeft haar ontmoetingsruimte en keuken om niet beschikbaar gesteld. Een andere belangrijke partner in dit project is de Albert Heijn in de Boswijk. Deze Albert Heijn staat bekend als betrokken ondernemer. De Albert Heijn Boswijk is dan ook bereid dit project te sponsoren. Fantastisch!

Onveilige oversteek Oostranddreef besproken met IVO
Afgelopen vrijdag heb ik samen met klankbordgroep Initiatief Verkeersveilige Oversteek (IVO), die optreedt als spreekbuis voor ruim 350 betrokken omwonenden, zelf ervaren wat de barrièrewerking van de Oostranddreef inhoudt wanneer er bij de Nieuwe Waterweg niet mag worden overgestoken. Zowel te voet, per fiets als in de auto heb ik de situatie bekeken. Dit vanwege de onveilige en ongewenste situatie die ontstaat wanneer bewoners en weggebruikers op deze plaats oversteken ondanks dat dit verboden is.‘Ik begrijp de problematiek die weggebruikers en bewoners ervaren. We gaan op zoek naar een oplossing, welke past binnen het vigerend beleid en financieel haalbaar is maar waar bovenal veiligheid voorop staat.’ Wat bijvoorbeeld in strijd is met vigerend beleid, is een gelijkvloerse oversteek. Een mogelijkheid is wel het plaatsen van een ondoordringbare afscheiding. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden van ongelijkvloerse oplossingen. Verder wordt de openbare ruimte aangepakt om het zicht te verbeteren, zoals het snoeien van het groen langs het Eco-pad, maar ook verwijzingsbordjes hier naar toe. Situatie: Sinds vorig jaar heeft de gemeente Lelystad contact met het IVO over de problematiek. Er is toen een hek geplaatst ter voorkoming van het gevaarlijke, ongewenste oversteken van de Oostranddreef. Ondanks de plaatsing van het hek is er half april 2010 op deze locatie een ernstig ongeval geweest tussen een fietser en een motorrijder, omdat de fietser het verbodsbord negeerde. Omdat de Oostranddreef behoort tot het hoofdwegennet van de gemeente, is gelijkvloers oversteken niet aan de orde volgens besluiten, omdat er een 70 km/uur regeling geldt op de dreven. Daarom bekijkt de gemeente nu samen met IVO naar een geschikte, maar vooral veilige oplossing om de barrièrewerking door de Oostranddreef ter hoogte van de Nieuwe Waterweg aan te pakken.

Gemeente in het gelijk gesteld
Er komt geen varkenshouderij in de buurt van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Dat heeft de Raad van State maandag bepaald. Volgens de Raad is het mogelijk dat er bij een calamiteit gevaarlijke virussen kunnen ontsnappen, zoals het zeer besmettelijke mond- en klauwzeervirus. Daardoor zouden de varkens besmet kunnen raken, waarna een epidemie kan ontstaan. De Raad van State stelt met deze uitspraak de gemeente Lelystad in het gelijk. Het college van B&W had een vergunning geweigerd aan een varkenshouder uit Zeewolde, die op 300 meter afstand van het CVI een bedrijf wilde beginnen.