zondag 22 mei 2011

Week 20 - 2011

Staatssecretaris Atsma onthult klimaatmonument
Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) onthulde op maandag 16 mei het klimaatmonument (ik sta rechts naast hem). Het monument, een wereldbol, heeft nu een vaste plek op de turborotonde bij Harderhaven. Met het kunstwerk wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu de provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde belonen voor de inspanningen op het gebied van klimaatbeleid en de uitvoering daarvan. De uitzonderlijke prestatie op het gebied van CO2-reductie, de onderlinge samenwerking hiervoor en het feit dat ze de resultaten van hun inspanningen monitoren maakten hen tot een ware winnaar.

In november 2010 is dit monument door Rob Boeree van Agentschap NL symbolisch uitgereikt op het Klimaatcongres 2010. Maandag 16 mei is het door staatssecretaris Atsma onthuld op de plaats waar het hoort te staan: in de provincie Flevoland, tussen de gemeenten Lelystad, Zeewolde en Dronten. Omdat het monument voor de tweede maal door Flevoland is gewonnen, mag het definitief blijven staan.

De prestatie van Flevoland, Lelystad, Dronten en Zeewolde is uitzonderlijk en had niet tot stand kunnen komen zonder goede samenwerking tussen de verantwoordelijke overheden: het rijk, de provincie en de gemeenten. Daarnaast complimenteert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de gemeenten en provincie ook de adequate monitoring in Flevoland. De uitvoering van klimaatbeleid is gebaat bij zorgvuldige voortgangsbewaking, transparante verantwoording en de bereidheid ervaringen te delen en daarvan te leren. Provincie Flevoland en de drie gemeenten geven er blijk van dat ze hiertoe bereid zijn.

Staatssecreatis Atsma: "Provincies, gemeenten en waterschappen kunnen in samenwerking met bedrijven veel bereiken op het gebied van duurzaamheid. Bij Zeewolde, Dronten, Lelystad en de provincie Flevoland staan duurzaamheid en klimaat hoog op de agenda. Eén van de vele voorbeelden daarvan: Zeewolde produceert meer groene stroom dan het afneemt. Daarom is het klimaatmonument hier zeker op zijn plaats."

De gemeenten en provincie Flevoland geven aan door te willen gaan: Gedeputeerde Anne Bliek: "In Flevoland gaan we door! We streven ernaar in 2013 60% van het totale energieverbruik (excl. transport) duurzaam op te wekken, en in 2020 energieneutraal te zijn. De samenwerking van provincie, gemeenten en het Waterschap blijft hierbij cruciaal."

Atsma maakte bekend dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu een uniforme methode heeft ontwikkeld waarmee gemeenten hun CO2-uitstoot kunnen bepalen. Gemeenten kunnen met dit instrument snel en op een vergelijkbare manier hun klimaatvoetafdruk in kaart brengen. Er wordt nu een pilot met deze monitor uitgevoerd in Eindhoven, Tilburg, Breda, Amersfoort , de provincie Utrecht en de provincie Flevoland.

Geslaagde avondvierdaagse Lelystad 2011
Onder fantastische omstandigheden werd voor de 41e keer de avondvierdaagse in Lelystad georganiseerd. Vele vrijwilligers, het bestuur van de vierdaagse, de gemeente, Perspectief, de reddingsbrigade en sponsers maakte dit evenement weer mogelijk. Het is inmiddels traditie dat de avondvierdaagse in Lelystad een thema heeft. Op de laatste avond, werd aan dit thema door de wandelaars op diverse manieren vorm gegeven. Dit jaar was het thema: CIRCUS.
Wat ook traditie genoemd mag worden is dat de InwonersPartij voor de 7e keer op de route van de wandelaars frisdrank uitdeelt. Ditmaal georganiseerd door de fractieassistenten, bestuur en partijgenoten, immers de fractieleden en ikzelf zaten in het Provinciehuis te vergaderen. Dit mocht de pret niet drukken, want de complimenten waren niet van de lucht en positief. "Goed dat er een politieke partij is die ook buiten campagnetijd laat zien dat ze er voor de inwoners zijn", riep een enthousiaste moeder die meeliep met haar drie dochters die zich net tegoed deden aan een lekker blikje cola.

Wijsheden
Wie goed doet,
Goed ontmoet.