zondag 8 mei 2011

Week 17-18 - 2011

Parkeren
Deze twee weken maar even samen gevoegd. Hoewel voor de meeste mensen een voorjaarsvakantie, was het toch echt hard werken. Enkele grote dossiers zijn binnenkort aan de orde. Ik noem bijvoorbeeld de parkeerexploitaties voor de kust en het stadshart. De jaarrekening van 2009 liet grote tekorten uit het verleden zien en aan de raad is toegezegd met passende maatregelen te komen voor sluitende exploitaties en uiteraard zonder lastenverhoging voor de inwoners. De raad zal in de vergadering van 17 mei een dekkingsvoorstel over een periode van 40 jaar voorgelegd krijgen.

Openbaar Vervoer
Ook komt er een voorstel naar de raad omtrent het openbaar vervoer in Lelystad. Vanaf 4 septembere zal daar door een andere vervoerder (Arriva) uitvoering aan worden gegeven. De raad zal een voorstel worden voorgelegd hoe het college denkt verder inhoud en uitvoering te gaan geven binnen de financielle mogelijkheden die er zijn. Ook binnen dit dossier wordt het duidelijk dat de 'gouden eeuw' voorbij is. Ook hier zal door de raad duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Ik zat afgelopen zondag in het programma 'Over Flevoland Gesproken", een programma van Omroep Flevoland gepresenteerd door Jeroen van der Laan. Daar heb ik al een tipje van de sluier opgelicht.

Groot onderhoud
Dan nog het Meerjarenprogramma Groot Onderhoud 2011-2015 (MJPGO) voor wegen, straten en pleinen, maar ook voor het groenonderhoud. Alhoewel het uitvoering is en dus een bevoegdheid van het college is, wenst het college dit toch voor te leggen aan de raad, met duidelijke prioriteitenkeuzes. Het project Middendreef/Gordiaandreef is eindelijk volbracht. Het heeft even geduurd, maar de kwaliteit is er dan ook naar.

Biotuinen Lelystad van start!
In Lelystad is het biologische servicevolkstuincomplex Biotuinen gestart met de uitgifte van servicevolkstuinen. Een servicevolkstuin is een volkstuin waar de gebruiker zelf zaait en oogst maar het onderhoud wordt uitgevoerd door ervaren tuinmedewerkers.Iedereen die wel graag eigen groenten en fruit wil telen maar geen tijd heeft om een tuin dagelijks te onderhouden kan nu toch genieten van biologische, verse en gezonde producten. Iedere tuin is 150 vierkante meter, ruim voldoende voor een gezin. Er kan ook een halve tuin worden gehuurd. In het clubhuis (in aanbouw) kunt u genieten van de mooie omgeving en lekker bijpraten onder het genot van een kopje koffie of thee.Beslis snel want het zaaiseizoen is al begonnen. Er is een introductiekorting van 50% voor dit jaar. Bel voor meer informatie met Erno Ruchtie: 06-16050029 06-16050029 . Biotuinen is gelegen aan de bosweg 20 achter het Karveel in Lelystad.

Groene energie voor particulieren interessant?
De prijzen van zonnepanelen dalen, terwijl de energieprijzen blijven stijgen. Dit betekent dat zonnepanelen steeds sneller financieel aantrekkelijk zijn voor veel meer huishoudens. “Na zo’n vijftien jaar kun je echt gaan verdienen met je eigen groene stroom, veel sneller dan een aantal jaren geleden”, zegt directeur Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Op de site van Milieu Centraal kunnen consumenten uitrekenen wat de kosten en baten zijn van zonnepanelen in hun persoonlijke situatie. Voor nog geen 5.000 euro kan een huishouden negen panelen kopen, inclusief toebehoren als omvormer en kabels. Daarmee bespaart het gezin jaarlijks circa 320 euro aan stroom. Gerekend met de huidige stroomprijzen zijn deze mensen na vijftien jaar uit de kosten; daarna gaan de panelen nog vele jaren mee en verdienen ze echt op de eigen stroom. Bij stijgende energieprijzen – en dat is al jaren het geval – begint het verdienen al eerder. Daarnaast bespaart het huishouden elk jaar bijna 800 kg CO2, en dat is gunstig voor het klimaat. De zonnepanelenmarkt is het laatste jaar sterk in beweging. Er zijn steeds meer aanbieders en de prijzen gaan omlaag. Daardoor worden de panelen voor steeds meer mensen haalbaar, ook zonder aanschafsubsidie. Belangrijk is wel, dat het dak gunstig gelegen is. Dat betekent liefst een ligging op het zuiden of zuidwesten, in een juiste hellingsgraad en zonder schaduw van omliggende panden of bomen. Iedereen kan op de website van Milieu Centraal nagaan of zonnepanelen gunstig kunnen zijn in de eigen situatie. Dit Advies op Maat is een gratis dienst. Milieu Centraal is onafhankelijk en rekent met gemiddelde marktprijzen en realistische opbrengstverwachtingen. De uitkomsten geven een goede indicatie, op basis waarvan consumenten kunnen beslissen of het zinvol is om offertes aan te vragen. De Advies op Maatmodule is in te vullen op www.milieucentraal.nl/zonnepanelen. Wie interesse heeft in zonne-energie, kan van 7 mei tot en met 15 mei ook zijn licht opsteken bij particulieren die al zonnepanelen hebben. Veel mensen stellen dan hun huis open en vertellen over hun ervaringen. Naast zonnepanelen voor stroom is het mogelijk om met een zonneboiler warm water te maken. Ook dit soort voorbeeldhuizen zijn te bezoeken. Adressen zijn te vinden via www.solardays.nl. Zie ook: www.milieucentraal.nl/zonnepanelen en www.milieucentraal.nl/zonneboiler