vrijdag 14 maart 2014

Lelystad ontwerpt speciaal bord om fietsen op schoolpleinen tegen te gaan

Fotostudio Wierd
Wederom kan ik met trots melden dat er in Lelystad een uniek verkeersbord wordt gebruikt om de verkeersveiligheid op en rondom scholen te verbeteren. De pictogrammen zijn speciaal ontworpen en geven door middel van speelse cartoons aan dat fietsen op het schoolplein niet is toegestaan.


Speciaal en Uniek verkeersbord in Nederland
Lopen met de fiets aan de hand uiteraard wel. En dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie. Met het plaatsen van het bord wordt iedereen er constant  aan herinnerd dat fietsen op het schoolplein niet veilig is en dat is precies de bedoeling. Vandaag is het eerste bord bij de Dokter Herman Bekiusschool geplaatst en door mij onthuld. Uit gesprekken met diverse basisscholen over verkeersveiligheid kwam regelmatig naar voren dat het schoolplein als doorgaande fietsroute wordt gebruikt, zowel door leerlingen als ouders. Regelmatig werd om een verkeersbord gevraagd om dit tegen te gaan.
We hebben daarom een speciaal bord ontworpen om aan te geven dat fietsen op het schoolplein niet is toegestaan.

Fotostudio Wierd
Verkeersveiligheid op en rondom scholen heb ik hoog in het vaandel staan
De gemeente Lelystad heeft de verkeersveiligheid op en rondom scholen hoog in het vaandel staan. Regelmatig worden gesprekken gevoerd met basisscholen hoe dit te verbeteren. Uit deze gesprekken kwam de problematiek van het fietsen op het schoolplein naar voren. De gemeente Lelystad wilde niet met officiële borden een schoolplein volhangen en is met het verzoek van de basisscholen aan de slag gegaan. Er is een bord ontworpen om leerlingen en overige fietsers duidelijk te maken dat er niet gefietst mag worden op het schoolplein. Op het bord staan “speelse”  pictogrammen waardoor duidelijk wordt dat er niet gefietst mag worden, maar wel gelopen mag worden met de fiets aan de hand.