vrijdag 15 maart 2013

Lelystad thuisbasis voor bemanning Nuon Solar Team en Nuna7


Het Nuon Solar Team gaat in Lelystad hun volgende raceauto op zonne-energie, de Nuna7, bouwen en testen.

De Nuna7 is een van de bekendste innovatieve en duurzame projecten ter wereld. samen met de directeur Citymarketing Lelystad Robert Hartman heb ik het team namens het college hartelijk verwelkomd en willen het team dan ook de gastvrijheid laten beleven van Lelystad zolang zij hier werkzaam zijn. Lelystad heeft een grote ambitie op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Eén van de doelstellingen binnen het klimaatbeleid van de gemeente Lelystad is het bevorderen van elektriciteit en zonne-energie als energiebron voor mobiliteit. Dit project sluit hier prima bij aan en biedt ruimte voor technologische ontwikkeling op het gebied van duurzame en schone energie.

Internationaale bekend
Daarnaast geniet het Nuon Solar Team internationale bekendheid, waar Lelystad gebruik van kan maken bij het vergroten van haar naamsbekendheid en het verbeteren van haar imago. Bij diverse promotie activiteiten en in de promotiematerialen van het Nuon Solar Team wordt Lelystad genoemd en vermeld. Over Lelystad, de productie en bouw bij Schaap Composites en de testritten bij de RDW testbaan worden filmbeelden gemaakt. In oktober is de volgende World Solar Challenge, waar Nuna7 aan de start verschijnt en waar ook de beelden uit Lelystad getoond worden. Deze beelden worden te zijner tijd ook getoond in de hal van het stadhuis en ingezet bij beurzen en evenementen om onder andere het elektrisch rijden in Lelystad te promoten. Het Nuon Solar Team wordt gesponsord door Schaap Composites, het Test Centrum Lelystad van de Rijks Dienst voor Wegververkeer (RDW), Citymarketing Lelystad in samenwerking met ondernemers uit Lelystad en de gemeente Lelystad.

Wereldbeker zonneracen terug te halen naar Nederland!
Ik ben van mening, dat de exposure die dit team en de Nuna7 met zich meebrengt voor Lelystad als stad en op het gebied van innovatie en duurzaamheid is enorm. Het sluit naadloos aan bij onze ambitie op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit en past binnen de kaders van het klimaatbeleid. Als college hebben we daarom niet lang hoeven nadenken om het team te ondersteunen. De World Solar Challenge is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap van het zonneracen. In de Australische woestijn strijden 30 teams uit 22 verschillende landen met zelf ontworpen en gebouwde auto’s die volledig op zonne-energie rijden om de eerste plek. Het doel van het Nuon Solar Team is om de wereldbeker zonneracen terug te halen naar Delft, na vier eerdere overwinningen en twee keer een tweede (2009 en 2011) plaats. Het team doet sinds 2001 mee aan het tweejaarlijkse wereldkampioenschap voor zonnewagens.