zondag 3 maart 2013

Een duurzamer Lelystad met opening van 'Repair Café'

Vanaf woensdag 27 februari is gemeente Lelystad duurzamer geworden met de opening van het eerste Repair Café Lelystad die ik mocht openen.Het Repair Café Lelystad is een initiatief van De Groene Sluis, Welzijn Lelystad en Zorgboerderij ZON.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.
Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciëns, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Meegebrachte kapotte spullen worden samen met de deskundigen gerepareerd. Zo valt er altijd wel wat te leren. Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Als wethouder duurzaamheid word ik helemaal blij van dit soort initiatieven. Teveel wordt er niet nagedacht of producten nog een tweede leven kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door recyclen, maar ook gewoon door ze te repareren. En deze manier is zelfs nog milieuvriendelijker dan recyclen, omdat er nu helemaal geen Co2 wordt uitgestoten. Bovendien vind ik dat hiermee ook weer het ‘vakmanschap’ een belangrijke plaats in de samenleving krijgt. En het mooie is dat deze kennis gedeeld wordt met anderen. Op deze manier werken we samen met elkaar aan een schoner en duurzamer Lelystad en leren we hoe iets te repareren, en besparen we de aanschaf van een nieuw apparaat. Wie wordt hier in deze tijd nou niet blij van.