zondag 16 december 2012

Evenement ‘Lelystad elektrisch’ werd zeer goed bezochtFotostudio Wierd
Fotostudio Wierd

 
Zaterdag 15 december vond het evenement ‘Lelystad elektrisch’ op het Stadhuisplein plaats.
.
De aanleiding van het evenement was de ingebruikneming van de oplaadpalen in de parkeergaragesNeringweg, De Waag en Zilverparkgarage.

Het evenement werd goed bezocht en er werden vele elektrische vervoermiddelen uitgeprobeerd. Het evenement werd door mij afgesloten met het bekendmaken van de beste slagzin en het overhandigen van de sleutels van een elektrische scooter Qwik emoto 87 aan de winnaar, Jeroen van den Berge uit Lelystad. Midden op de dag heb ik de elektrische oplaadpalen officieel ‘in gebruik genomen’ door een symbolisch rondje op het Stadhuisplein te rijden in de Tesla Roadster en deze in te pluggen in een oplaadpaal.


Om 10 uur heb ik het evenement ‘Lelystad elektrisch’ geopend in een grote truck van de EV Roadshow en wenste alle deelnemers een ‘gestroomlijnde’ dag toe. Op deze dag waren diverse dealers uit Lelystad van elektrische fietsen, scooters en auto’s van de partij op het stadhuisplein. Bezoekers konden kennismaken met de diverse mogelijkheden en zelf ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Een bijzonder vervoermiddel was de Trikke (trikke.nl). Een soort step die ruim 40 km kan afleggen. Zo was er ook een Tesla Roadster die veel bekijks trok.

De hele dag werden bezoekers geattendeerd op het evenement en de prijsvraag door de inzet van vier dames van het elektrisch promotieteam. Dat leverde uiteindelijk ruim 95 slagzinnen op die door een deskundige jury beoordeeld werden. Wethouder Wout Jansen had de moeilijke taak om uit de laatste drie de beste uit te kiezen.

De winnende slagzin luidt: “Met elektrisch vervoer op pad? Opladen kan in Lelystad” en is geschreven door Jeroen van den Berge uit Lelystad. De elektrische scooter werd aangeboden door Enjoy Meerens, Qwic en gemeente Lelystad. De slagzin wordt gebruikt op de website DuurzaaminLelystad, die in februari/maart 2013 de lucht in gaat.

Met dit evenement vragen we aandacht voor het elektrisch rijden. Het is goed voor het milieu, want er is geen Co2 uitstoot en geen fijnstof. Dat zorgt voor een betere luchtkwaliteit en dat is goed voor de Lelystadse inwoners. Met het plaatsen van de oplaadpalen in de parkeergarages willen we het elektrisch rijden nog meer stimuleren. Tijdens het winkelen kan de auto worden opgeladen en hiervoor zijn dan ook speciale parkeerplaatsen beschikbaar gesteld. Dat betekent dat bestuurders die hier parkeren en geen elektrische auto hebben een bekeuring krijgen. Zo houden we het elektrisch rijden in Lelystad gestroomlijnd.