woensdag 12 december 2012

Chanoeka-viering voor het eerst op het Stadhuisplein


Foto: Fotostudio Wierd
Afgelopen dinsdag 11 december werd voor de eerste keer een Chanoeka (feest van het licht)bijeenkomst georganiseerd door stichting Chabad Flevoland op het stadhuisplein en voor de ingang van het stadhuis. Burgemeester Margreet Horselenberg heeft de sjammasj aangestoken en het woord gericht aan de aanwezigen. Daarna heb ik vier kaarsen van de kandelaar aangestoken. In het stadhuis werd er met typisch-joodse versnaperingen, koffie/thee en joodse muziek deze feestavond na het formele programma, vrolijk afgesloten.
Mijn boodschap die de lichtjes uitstralen is de triomf van vrijheid over tirannie, goed over kwaad, recht over macht en licht over duisternis.
Er waren voor de 1e keer ruim 30 mensen aanwezig, achteraf hoorde ik dat veel mensen hiervan niet op de hoogte waren en dat ze daar graag bij hadden willen zijn. Het ligt zeker in de bedoeling dat volgend jaar de viering wederom op het stadhuis in Lelystad zal gaan plaats vinden.


Feest van het licht

Chanoeka (Inwijdingsfeest), ook wel “Feest van het licht” genoemd, is het enige belangrijke joodse feest dat niet in de bijbel genoemd wordt. Het wordt gevierd ter herinnering aan de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem door de Makkabeeën, nadat zij, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling, de Syriërs verslagen hadden. De koning van Syrië, Antiochus IV Epiphanes, verbood alles wat niet paste in de Griekse cultuur. Joden mochten geen sjabbat vieren, besnijdenissen uitvoeren en Tora-onderwijs volgen. De Makkabeeën kwamen hier tegen in opstand en na een paar jaar van strijd kon de Tempel weer opnieuw worden ingewijd. Maar voor deze herinwijding had men reine olie nodig; de Tempel-kandelaar moest ontstoken worden. Volgens de overlevering konden de joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de kandelaar (‘menora' genaamd) één dag te laten branden. Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Het viert het behoud van de eigen, joodse identiteit. Ter herinnering aan deze geschiedenis heeft men de gewoonte om een "menora", een achtarmige kandelaar, aan te steken.

Prominente en bekende plaatsen openbare menora's
Wereldwijd staan er op prominente en bekende plaatsen openbare menora's: bij het Witte Huis in Washington, bij de Eifeltoren, bij het Kremlin, op 5th Avenue in New York en in wereldsteden als Berlijn, Milaan, London, Brussel, Praag, Buenos Aires, Bangkok en Melbourne. In Nederland staan er behalve in Almere en lelystad (dit jaar voor het eerst!) ook grote menora's in Haarlem voor het Stadhuis, Amstelveen voor het Cobramuseum, Amsterdam in het Winkelcentrum Gelderlandplein en op de Dam, Den Haag voor het Stadhuis, Maastricht op het dak van het Apple Park hotel, op de Grote Markt van NIjmegen en voor het stadhuis in Middelburg.