zondag 16 januari 2011

Week 2 - 2011

Windenergie in Flevoland
Uit de pers konden we vernemen dat het inpassingsplan van het Ministerie voor een groot windmolenpark in de Noordoostpolder door de minister was ondertekend. Het vervelende van een Rijks-inpassingsplan is dat de lokale overheid, de gemeente dus, weinig tot geen zeggenschap heeft over de invulling daarvan, omdat de volledige regie bij het rijk ligt. Het college is sinds kort op de hoogte dat er een tweede aanvraag voor een rijksinpassingsplan ligt bij de minister voor vervanging van de huidige tubines (windmolens) aan de IJsselmeerdijk. Om te voorkomen dat de gemeente Lelystad in een telaat stadium betrokken wordt bij dit plan hebben we in een brief aan de minister laten weten, dat de betrokken gemeenten (Dronten en Lelystad) nauw betrokken willen worden bij de nog te benoemen randvoorwaarden en het format dat NUON dient te hanteren bij het opstellen van het projectplan. In een informeel overleg tussen de gemeenten Dronten, Lelystad, de Provincie en het ministerie is dit door het ministerie en de provincie toegezegd. Bovendien hebben we gesteld dat de windmolenparken niet los van elkaar mag worden gezien, maar integraal en in samenhang met de ontwikkelingen van oostelijk- en zuidelijk Flevoland. Zo kan er rekening gehouden worden met de structuurvisie Flevokust, de N23 etc. Op deze wijze kan zorgvuldig rekening gehouden worden dat de betrokken college's, gemeenteraden en Provinciale Staten beoordelen of er al dan niet, en onder welke randvoorwaarden, met verdere planvorming ingestemd kan worden.

Hier was dus snelheid geboden, want passief reageren was geen optie, want dan mag je achteraf alleen maar in bezwaar of beroep als het ministerie het besluit heeft genomen. Nu zit de gemeente Lelystad als gelijkwaardige gesprekspartner aan de voorkant van het proces. E.e.a. moest in een sneltreinvaart gerealiseerd worden. Dus de gemeenteraad niet via de pers hiervan kennis laten nemen, maar wel door een collegebesluit. Diezelfde ochtend een collegebesluit en 's avond onmiddellijk ter kennis gebracht aan de gemeenteraad. Sneller kon m.i. niet. Toch was er één fractie (PvdA), reagerend op een mediabericht, die niet te tevreden was, dat vond ik eerlijk gezegd na noeste arbeid wel erg jammer. Wel waren er tevredenheidbetuigingen voor het snelle handelen door het college van Lelystad, afkomstig van de gemeente Urk, Dronten en de Provincie. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Nu ga ik mijn best doen om voor de zomer het plan van aanpak aan de gemeenteraad van Lelystad namens het college aan te bieden.

Wethouder Dronten legt mede namens de gemeenten Lelystad, Dronten en Urk uit, waarom de ondertekening van de brief aan minister Verhagen (zet geluid aan).

BKL (BedrijfsKringLelystad) Nieuwjaarsgala 2011
In een bomvol Agora Theater werd onder luid applaus Topfit Lelystad als winnaar van de prestigieuze BKL Trofee 2010 bekendgemaakt. Dennis Geerlings, Harry Gosselink en Marion van den Berg waren dolblij en werden toegejuicht door hun bijna voltallige personeel in de zaal.

Topfit Lelystad heeft alles op het gebied van fysiotherapie, fitness én ARBO onder één dak. Ze zijn 20 jaar in Lelystad actief en onlangs is een derde vestiging geopend in Hanzeborg Lelystad. Camiel Maenhout, de scheidende voorzitter van de Bedrijfskring Lelystad, had de eer de trofee - naar een ontwerp van kunstenaar Frans van der Ven - aan de winnaars uit te reiken.

Voor het traditionele Nieuwjaarsgala van de BKL in het Agora Theater werden dit jaar meer dan 850 kaarten uitgegeven. Hèt feest waar ondernemend Lelystad over praat en naar uitkijkt. Tijdens het feest vindt de uitreiking van de BKL Trofee plaats. De winnaar van de trofee mag zich een jaar lang ‘Ondernemer van het jaar’ noemen en is ook automatisch genomineerd voor de Flevopenning in de categorie ‘Toponderneming van het jaar’. Het Flevopenningengala is op 11 februari in de Koningshof op Urk. De avond werd gepresenteerd door Petra Botter, directeur van de Bedrijfskring Lelystad. Ze memoreerde dat de strijd om de titel tussen de genomineerde bedrijven - Lansink Glas- en Schilderwerken, Compri Systeemhuis en Topfit Lelystad - bijzonder spannend geweest is. Met name Tom Lansink had goed gelobbyd wat resulteerde in een aantal nieuwe leden voor de BKL. Toch kwam Topfit Lelystad als winnaar uit de bus.

Feestelijke opening jubileumjaar van de Provincie Flevoland
Tal van bedrijven, mensen uit het openbaar bestuur en maatschappelijke organisaties uit het heden en verleden waren uitgenodigd voor de feestelijke opening van het jubileumjaar van de provincie Flevoland. De gebruikelijke nieuwjaarsreceptie van de provincie wordt dit jaar gecombineerd met de start van het jubileumjaar.

Deze bijzondere bijeenkomst werd op woensdag 12 januari 2011 van 14.00- 17.30 uur gehouden in het provinciehuis. Een van de onderdelen op het programma was de overhandiging van het bijzondere boek ‘Ruimte.nl’ aan de achterkleinzoon van ir. Lely door de commissaris van de Koningin, Leen Verbeek. Het was druk, gezellig en ik kwam veel (oud)bestuurders tegen waarme ik ook in het verleden veel mee heb samengewerkt. Het was gewoon leuk! Bovendien, er staat een scala aan activiteiten gepland. Zo zijn er 6000 kinderen aan het schaatsen geweest bij Flevonice, is er een reeks voorstellingen van theatergezelschap de Bonte Hond die met Koolzaad laten zien hoe het er aan toe ging in de begintijd. Op 26 februari is er een speciale Dag van Flevoland op diverse locaties in Flevoland.

NAC slecht voor bedreigde diersoorten?
De plannen voor een Natuur Activiteiten Centrum van Staatsbosbeheer bij de Oostvaardersplassen in Lelystad zijn slecht voor bepaalde bedreigde diersoorten. Vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland brachten dat woensdagvond in tijdens een informatiebijeenkomst over deze plannen. Naast het bezoekerscentrum is ook een camping in het gebied gepland. De vrijwilligers van Landschapsbeheer, die vorige week woensdag in het congrescentrum De Pijler in Lelystad bij elkaar kwamen, denken dat diersoorten, zoals de bever en de ringslang, de dupe worden van het kampeerterrein.

Wijsheden
Als we verward zijn,
Nemen we alles voor waar aan.