vrijdag 17 december 2010

Week 50 - 2010

Biodiversiteit Lelystad op TV, Nederland 2
Nog geen 4 weken geleden, behaalde Lelystad, van de ruim 450 gemeenten in Nederland de 2e plaats voor onze biodiversiteit (kijk terug in mijn weblog). Op zondag 19 december om 19.15 uur komt de variatie aan dier- en plantsoorten van Lelystad op Nederland 2 in beeld. Daaruit mag toch blijken dat we eigenlijk de eerste prijs hadden moeten winnen.

Biodiversiteit van Lelystad
Sinds het voorjaar is een tv-ploeg van het NCRV programma ‘Natuur in de stad’ in Lelystad op pad gegaan om de biodiversiteit van Lelystad in beeld te brengen. Er zijn opnames gemaakt van het vele groen in Lelystad, de variatie aan diersoorten en de vrijwilligers die zich inzetten om Lelystad zo natuurrijk mogelijk te houden.

Ecologische verbindingszone
In Lelystad is een grote variatie aan planten en dieren te vinden in bossen, langs de graslanden en aan wateroevers. Lelystad heeft een ecologische verbindingszone die langs De Landerijen en Flevopoort loopt. Het doel van een ecologische verbindingszone is dat dieren (en planten) zich over meer dan één gebied kunnen verspreiden, zonder obstakels zoals woonwijken industrieterreinen of snelwegen.

Inzet vrijwilligers
De vele vrijwilligers in Lelystad helpen mee om Lelystad een zo biodivers mogelijk karakter te geven. Een vrijwilligersgroep in Lelystad zet zich in voor een natuurrijke en gezellige stad. Zo hebben zij met hulp van de buurtbudgetten een ruiltuin ingericht voor inwoners van Lelystad. In deze ruiltuin kunnen bewoners planten brengen en omruilen voor andere. Landschapsbeheer Flevoland zet zich in voor vele verschillende natuur projecten zoals bijvoorbeeld het tellen van vleermuizen, het onderhouden van natuurgebieden en het maken van broeihopen voor ringslangen in onder andere de kwelstrook bij Bataviastad.