vrijdag 5 juli 2013

'Mensen maken de straat': Haringvlietlaan

Foto: Wierd
In  het project ‘Mensen maken de straat’ ondersteunt de gemeente initiatieven van bewoners die een actieve rol spelen in het verbeteren van de eigen woon- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.Lelystad.nl/maakdestraat .

Gezellig was het al in de Haringvlietlaan in Lelystad. Sinds een jaar of vijf is het er ook een stuk mooier op geworden. Rondom nummer 61 zijn een viertal huizen waarvan het houtwerk nodig vervangen moest worden, zienderogen opgeknapt. Een gezamenlijke actie van de bewoners, die als inspiratie kan dienen voor elders in Lelystad. Een woning opknappen kan in vele soorten en gradaties en als het op de vervanging van houtwerk aankomt, kan dat een gepeperde rekening opleveren. ‘We konden het houtwerk op de gevel wel weer gaan schilderen, maar dat was het eigenlijk niet meer waard. We zijn toen met z’n allen om de tafel gaan zitten en hebben offertes aangevraagd,’ legt Jacqueline Kooij uit. Die offertes waren niet mals. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Buurman Edgar, die in de scheepsbouw werkte, stelde hout voor dat wordt gebruikt bij de bouw van woonarken. Hout met een soort van laagje eroverheen, waardoor het kunststof lijkt en niet geverfd hoeft te worden. Dat bleek qua kosten een goed alternatief dat ruim vier keer goedkoper was dan het oorspronkelijke bedrag van de offerte. Vier huizen besloten het uit te voeren en om de kosten nog verder te drukken, gingen ze het werk zelf doen. ‘We hebben een steiger gehuurd, en zijn aan de slag gegaan. De vier bleken zo allemaal hun eigen specialiteiten te hebben: twee klommen er op de steiger, een ander zaagde het hout, anderen zorgden voor de broodjes en het avondeten. Uiteindelijk werd de klus snel en goedkoop geklaard. Achteraf bleken meer voordelen. ‘Het ziet er prachtig uit en het heeft een sterk isolerende werking. De werkzaamheden zijn bovendien in grote harmonie uitgevoerd. ‘We hebben alles zelf geklaard en als ik nu hoor van het project ‘Mensen maken de straat’, dan hadden we daar graag gebruik van gemaakt en was enige hulp bij het afvoeren van het oude hout en de steigers welkom geweest‘ , zegt Jacqueline.
‘Ons alternatief is een mooie en goedkope oplossing, waarbij je niet iedere vijf jaar hoeft te schilderen, iets wat met gewoon houtwerk wel  moet’. Jacqueline haar deur staat open, op nummer 61, voor anderen die advies of inspiratie nodig hebben.